Нацбанк зобов'язав усіх продавати валюту

Середа, 21 серпня 2013, 15:52

Національний банк зобов’язав банки продавати не лише частину валютної виручки клієнтів, а й власних надходжень в інвалюті.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації Український Кредитно-Банківський Союз з посиланням на роз’яснення регулятора вимог постанови від 14.05.2013 № 163 "Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті".

Так, Нацбанк подовжив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку 50% валютної виручки резидентів за зовнішньоекономічними договорами та запровадив продаж надходжень із-за меж України в інвалюті на користь фізичних осіб у сумі понад 150 тис. грн. за місяць.

Разом з цим, регулятор постановив, що нововведення поширюється також на власні операції уповноважених банків.

Реклама:

Одночасно, у зв'язку із відсутністю чіткого переліку даних операцій, на запит УКБС Нацбанк роз'яснив, що обов’язковому продажу підлягає:

- валютна виручка, отримана уповноваженим банком внаслідок здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

- комісійна винагорода в інвалюті, отримана банком за надані фінансові послуги за договорами з міжнародними платіжними системами;

- надходження понад 150 тис. грн. на користь фізосіб у вигляді коштів за операціями іноземного інвестування в Україну на поточні та інвестиційні рахунки; коштів, переказаних нерезидентами як кредит, позика, фінансова допомога; коштів, що надходять для розміщення на депозитних (вкладних) рахунках фізосіб.

Як відомо, під час розпалу валютних коливань у 2012 році обсяг чистої купівлі валюти (за даними НБУ) становив в серпні - 0,723 млрд. доларів, у вересні - 1,8 млрд. доларів, у жовтні - 2,2 млрд. доларів, у листопаді - 2,64 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!