Україна незабаром почне качати газ з Румунії та Словаччини

Вівторок, 20 серпня 2013, 17:18

Україна має намір почати реверсні поставки газу з Румунії та Словаччини.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Уряд активно працює з диверсифікації джерел імпорту газу. І ми вже здійснюємо реверсні поставки газу з Польщі та Угорщини. Незабаром ми відкриємо ще два маршрути - з Румунії та Словаччини", - сказав він.

Однак головним пріоритетом, зазначив міністр, є збільшення власного видобутку газу. Він нагадав, що 40 років тому Україна видобувала понад 70 млрд куб. м газу, а зараз - утричі менше.

Реклама:

"За сторіччя інтенсивного видобутку газу в Україні запаси газу з традиційних джерел в значній мірі вичерпалися. Тому наша головна перспектива - це запаси газу з нетрадиційних джерел, зокрема, і сланцевого газу, а також ресурси Чорноморського шельфу", - сказав Ставицький.

Він навів приклад США, які "наочно продемонстрували світу застосування сучасних технологій, сприяння приватним інвестиціям з боку уряду та місцевих громад і в стислі терміни значно збільшили свою власну здобич".

Міністр уточнив, що в даний час в США ціна на газ знизилася до 100 доларів за 1 тис куб. м і це послужило "потужним поштовхом для розвитку національної економіки".

"Завдання українського уряду - через залучення багатомільярдних інвестицій у видобуток газу з нетрадиційних джерел різко збільшити власний видобуток, а також розпочати проекти з пошуку сланцевого газу в Україні", - підкреслив Ставицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: