Банки вимагають знизити витрати при продажу майна боржників

Середа, 3 липня 2013, 10:31

Банки вирішили оскаржити в суді занадто високу комісію, яку спеціалізовані організації стягують за реалізацію заставного майна боржників.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляє видання, 3 липня Окружний адміністративний суду Києва розгляне позов 11 банків до Мін'юсту. Установи оскаржили його наказ № 1758/5, яким півроку тому було змінено механізм реалізації арештованого майна.

Нагадаємо, 4 листопада 2012 набув чинності закон, що обмежив "витрати, пов'язані з організацією та проведенням торгів, аукціонів і реалізацією майна боржника" планкою в 5% від вартості проданого майна.

Реклама:

Однак банкіри вказують, що в процесі реалізації цього закону Мін'юст розділив поняття "витрат" і "комісійної винагороди", чим фактично зберіг планку комісії торгуючих організацій на рівні 15%, яка діяла раніше, пише видання.

Банкіри вважають таку комісію занадто високою.

"Ці кошти, які відраховуються з вартості майна боржника, перерозподіляються між трьома приватними структурами, уповноваженими Мін'юстом проводити публічні торги", - йдеться в повідомленні Незалежної асоціації банків. Неможливість заощадити 10% від вартості майна, що продається спонукала банки оскаржити дії Мін'юсту в суді.

За даними Державної виконавчої служби, зараз три спеціалізованих організації займаються реалізацією майна: "Нива-В.Ш.", "СП юстиція" і "Укрспецторг Групп".

Кредитні установи вже розробили законопроект, яким запропонували обмежити всі витрати на організацію і проведення публічних торгів, аукціонів і реалізацію майна боржника (з урахуванням винагороди спеціалізованих організацій) планкою в 5% від вартості майна, що продається).

Банкіри незадоволені високою комісією за проведення продажу арештованого майна, оскільки вона спричиняє великі фінансові втрати - як кредитора, так і боржника.

"Справляння виконавчого збору у розмірі 10% від вартості майна, сплата послуг спеціалізованим організаціям, заниження виконавчою службою вартості реалізованого майна призводять до того, що кредитор отримає в середньому 40-50% від ринкової вартості заставного майна. А позичальник як і раніше залишиться винним банку досить значну суму ", - говорить директор департаменту врегулювання боргових конфліктів Укргазбанку Олена Єрмолова.

Учасники ринку переконані, що зниження розміру комісії вигідно всім сторонам, оскільки обсяг заборгованості буде додатково знижений на 10%.

Банкіри відзначають, що завищена комісія за реалізацію майна тягне за собою зниження попиту на кредитування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: