Вступ до єврозони коштуватиме Латвії 160 мільйонів

Вівторок, 23 липня 2013, 16:49

Введення з 1 січня 2014 року єдиної європейської валюти - євро - обійдеться Латвії в 80 мільйонів латів або 160 мільйонів доларів.

Про це повідомив міністр фінансів республіки Андріс Вілкс, передає "ИТАР-ТААС".

"З боку держави ця сума не змінилася - введення євро обійдеться держсектору в 10,2 млн латів (близько 20,4 млн доларів), включаючи підтримку Європейської Комісії", - вказав глава мінфіну.

Ця сума буде витрачена на переформатування інформаційних технологій, на питання комунікації по введенню євро, на обмін готівки в регіонах, на додаткову безпеку у філіях Латвійської пошти, де можна буде поміняти валюту, на моніторинг цін і інші цілі в рамках переходу на євро.

Реклама:

"В цілому конкретну цифру поки важко назвати. Спекуляцій, звичайно, більше. Але країнам, вводили євро до цього, процедура обійшлася в піввідсотка від ВВП", - підкреслив Вілкс. Тому, за його словами, витрати при введенні євро не повинні перевищити 70-80 млн латів (140-160 млн доларів).

У березні 2010 року уряд Латвії прийняв рішення, що країна введе євро з 1 січня 2014 року. Вже з кінця минулого року визнано відповідність республіки Маастрихтським критеріям. Уряд, парламент і президент затвердили законопроект про порядок введення євро.

На початку червня Єврокомісія і Європейський Центробанк рекомендували прийняти Латвію в зону євро з початку майбутнього року. Країна також отримала одностайну підтримку лідерів ЄС вступу в єврозону і схвалення з боку Європарламенту. Рада ЄС на рівні міністрів економіки і фінансів 9 липня офіційно оголосив про приєднання Латвії до зони євро з 1 січня 2014 року. Латвія стане 18 країною зони євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: