Глобальні фонди активно розпродають золото

Понеділок, 22 липня 2013, 16:49

Інвестори з усього світу активно скорочують вкладення в золото.

Активи найбільшого біржового золотого фонду SPDR Gold Trust опустилися до мінімальних значень з лютого 2009 року, пише "Комерсант-Україна".

Наприкінці минулого тижня SPDR Gold Trust повідомив про те, що запаси, які знаходяться у нього під управлінням, опустилися до мінімальної позначки з 13 лютого 2009 року.

За тиждень фонд продав 4 тонни золота, в результаті чого його активи знизилися до 935 тонн. З початку 2013 року активи фонду знизилися на 415 тонн - це найсильніше і тривале падіння показника за всю історію фонду.

Реклама:

Виведення коштів клієнтами торкнулося більшості ETF (біржових індексних фондів), інвестиційна декларація яких орієнтована на золото.

За даними агентства Bloomberg, активи під управлінням таких фондів знизилися з початку року на 593 тонн, до 1806 тонн - це мінімальне значення з травня 2010 року.

Другий за величиною активів фонд Gold Holdings of ETF Securities з початку року продав більше 45 тонн, скоротивши активи до 281 тонн - мінімального значення з лютого 2011 року.

Основною причиною падіння привабливості золота стали дефляційні побоювання, викликані обіцянкою глави ФРС Бена Бернанке приступити до згортання програми монетарних стимулів економіки.

За словами портфельного керуючого Allianz Investments Олега Попова, золото сприймається інвесторами як інструмент захисту від інфляції, тому при зниженні інфляційних очікувань попит на нього починає знижуватися.

В Україні з цим благородним металом працює тільки ЗНПІФ "Перший золотий".

За даними КУА "Райффайзен Аваль", на 19 червня 2013 року у фонді знаходилося 532,19 унцій золота вартістю 5,86 млн гривень.

Однак 16 липня 2013 року КУА оголосила про достроковий викуп сертифікатів фондів у зв'язку з небажанням продовжувати ліцензію, термін дії якої закінчується 15 жовтня 2013 року.

Президент ІГ "Універ" Тарас Козак сказав, що, за його інформацією, у фонду "Перший золотий" не було золота, а були "золоті депозити".

"Це коли банк відкриває рахунок, ви кладете на нього гроші, купуючи золото. Від того, як змінюється вартість золота, зростає або падає вартість фонду", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: