"Регіонали" хочуть змінити оподаткування доходів від земельних операцій

Вівторок, 16 липня 2013, 08:51

У Партії регіонів пропонують знизити податкове навантаження на доходи фізичних осіб, одержувані в результаті здачі в оренду земель сільськогосподарського призначення.

Про це йдеться в поданому до Ради законопроекті № 2584 з поправками до Податкового кодексу, пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Віктор Бондар (Партія регіонів) запропонував переглянути ставку податку на доходи, отримані від здачі в оренду сільськогосподарських угідь. Зараз податок на доходи фізичних осіб від орендної плати становить 15%, проте запропоновано ввести диференційовані ставки, розмір яких залежить від терміну договору оренди.

"Чим довше буде термін оренди, тим менше буде ставка податку. Наприклад, ставка в 10% буде стягуватися при передачі в користування земельної ділянки сільгосппризначення на 40-50 років. При оренді на термін від 7 до 40 років запропоновано застосовувати ставки в 11-14 %. При достроковому розірванні договору оренди або перегляд термінів його дії суму податку перерахують", - пише видання.

Реклама:

Як йдеться у пояснювальній записці, такі зміни можуть стати стимулом для власників ділянок передавати землі у довгострокове користування.

В Україні досить поширеною є ситуація, коли землі не передаються у користування, але при цьому не обробляються їх власниками.

За інформацією Державного агентства земельних ресурсів, з 27,7 млн ​​га земель, переданих у власність, орендують майже 17,5 млн га. Не здані в оренду і не обробляються 5,6 млн га.

Слід зазначити, що, згідно з нормами Податкового кодексу, податковим агентом платника-орендодавця є орендар, який і несе навантаження по сплаті податку на доходи фізичних осіб.

Як повідомляється принцип диференціації запропоновано застосувати і до адміністрування земельного податку.

Якщо зараз для ріллі застосовується ставка в 0,1% від нормативної оцінки землі за кожний гектар, то запропоновано ввести нову категорію - сільськогосподарські угіддя для ведення товарного виробництва. Ставка залежатиме від термінів оренди - в період від 7 до 50 років ставка буде знижуватися з 0,09% до 0,05%.

Крім того, в рамках законопроекту рекомендують переглянути і правовий статус договору оренди.

Запропоновано відмовитися від державної реєстрації права користування, при цьому орендна плата буде нараховуватися за фактом передачі ділянки в користування на підставі акта прийому-передачі.

Експерти побоюються, що прийняття цієї норми зробить власників паїв практично безправними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: