Доходи держбюджету вже два місяці скорочуються

Четвер, 6 червня 2013, 09:44

Рецесія економіки призвела до падіння доходів держбюджету, і з кожним місяцем скорочення податкових платежів стає все очевидніше.

У травні 2013 року до загального фонду держбюджету надійшло 26,5 млрд гривень, що майже на 2 млрд гривень менше, ніж у травні 2012 року, пише "Комерсант-Україна".

За даними Держказначейства, у січні-травні до загального фонду держбюджету було перераховано 117,9 млрд гривень.

У порівнянні з п'ятьма місяцями 2012 року надходження зросли на 2,8 млрд гривень, але темпи зростання відрахувань продовжили скорочуватися.

Реклама:

Якщо в січні-березні динаміка зростання становила 9,1%, за чотири місяці - 5,5%, то за п'ять - вже 2,4%.

Це дуже мало, оскільки планові доходи загального фонду бюджету повинні у 2013 році зрости на 8,9%.

Міністерство доходів і зборів також відзвітувало про виконання плану доходів бюджету. До загального фонду зібрано 130,8 млрд гривень.

"Організаційне та функціональне об'єднання податкової та митної служб, інтеграція баз даних дали нам додаткові інструменти для детінізації економіки. В результаті ми не тільки втримали, а й збільшили рівень відрахувань без фіскального тиску", - заявив міністр Олександр Клименко.

Директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що незначне зростання доходів на початку року було лише результатом переплат.

У перспективі ситуація буде ускладнюватися, і частково це визнають в уряді, так як активізували пошуки способів наповнення бюджету, наприклад, шляхом урізання податкових пільг або повернення ПДВ векселями.

За словами Боярчука, безболісних способів вирішити проблеми в уряду не залишилося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: