На модернізацію "труби" потрібно 5,3 мільярда - "Укртрансгаз"

Вівторок, 4 червня 2013, 10:37

За підрахунками "Укртрансгазу", модернізація української ГТС потребує 5,3 млрд доларів інвестицій, що набагато дешевше, ніж будівництво нових газопроводів в обхід України.

Про це заявив заступник головного інженера з питань модернізації та перспективного розвитку ГТС України ПАТ "Укртрансгаз" Олег Михалевич, повідомляє "Укрінформ".

"Реалізація такого проекту вимагає залучення значних і довгострокових інвестицій. Згідно з нашими розрахунками, які були підтверджені компанією Mott McDonald, загальний обсяг необхідних інвестицій становить 5,3 млрд доларів", - сказав Михалевич.

За його словами, такі капіталовкладення забезпечать надійний транзит до Європи в обсязі 145 млрд куб. м на період до 2030 року і надалі.

Реклама:

"Це є менше, ніж вартість "потоків", які будуються в обхід України: "Північного потоку", вартість якого зараз становить 15 млрд доларів, і "Південного потоку", -  заявив Михалевич.

За його словами, основними напрямами вкладення коштів будуть транзитні газопроводи "Уренгой-Помари-Ужгород", "Союз" і "Прогрес", а також північна система газопроводів, "які будуть складати і в подальшому основний маршрут транзиту, і які визначені нами, як пріоритетні об'єкти модернізації і реконструкції".

При цьому він зазначив, що вибір об'єктів і напрямів модернізації безпосередньо буде залежати від майбутніх обсягів транзиту.

За оцінками "Укртрансгазу", завантаженість української ГТС становитиме від 60 млрд куб. м (песимістичний сценарій) до 110 млрд куб. м (оптимістичний сценарій).

"Виходячи з цих прогнозів, ми і розробили свої програми, які визначають пріоритети", - підкреслив Михалевич.

Як повідомлялося, німецький банк Deutsche Bank спільно з німецькими компаніями, включаючи компанію Ferrostaаl, можуть взятися за проект модернізації української ГТС вартістю 5-7 млрд доларів.

За даними ЗМІ, вартість ГТС України і підземних сховищ газу коливається в межах 26-29 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що модернізація української ГТС коштуватиме 4,5 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!