Росія продовжила Кіпру термін погашення кредиту

Вівторок, 7 травня 2013, 09:01

Росія продовжила на два роки термін кредиту Кіпру, а також знизила ставку по ньому до 2,5% річних.

Про це йдеться в даних міжнародних кредиторів Нікосії: Європейського центробанку, МВФ і Єврокомісії, пише "Лєнта.ру" з посиланням на Reuters.

Згідно з повідомленням, кредит Кіпру на 2,5 млрд доларів був виділений російською стороною в 2011 році. Кошти були видані на п'ять років за ставкою 4,5% річних.

Реструктуризувати кредит, виділений Нікосії, наприкінці березня доручив уряду і Мінфіну президент Росії Володимир Путін. Російська влада погодилися підтримати зусилля Кіпру, спрямовані на подолання кризи в банківській системі та економіці середземноморської республіки.

Реклама:

Раніше також повідомлялося, що Кіпр хотів би отримати від Росії новий кредит на 5 млрд євро на додаток до реструктуризації старої позики. Однак переговори про додатковий кредит ні до чого не привели.

Нагадаємо, фінансова система Кіпру опинилася у важкому становищі через кризу в Греції, так як на балансах кіпрських банків перебували великі пакети грецьких держоблігацій, що знецінилися під час кризи. Нікосія була змушена звернутися за допомогою до влади Євросоюзу. Ті погодилися виділити 10 мільярдів євро, але за умови, що острівна держава самостійно знайде ще 5-7 мільярдів.

Кіпрська влада спочатку мала намір знайти додаткові кошти шляхом списання одноразового податку з усіх рахунків в банках країни, проте цю міру заблокував парламент країни.

У результаті уряд прийняв рішення реструктуризувати два найбільші банки країни, Bank of Cyprus і Laiki, а потім списати більшу частину коштів з рахунків на суму понад сто тисяч євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: