НБУ ще раз застосує обов'язковий продаж валютної виручки - банкіри

Вівторок, 14 травня 2013, 18:54

НБУ може повторно застосувати право на введення тимчасового обов'язкового продажу частини валютної виручки для збереження курсової стабільності.

Так вважають українські банкіри, передає "Інтерфакс-Україна".

"НБУ, можливо, продовжить дію нормативу про обов'язковий продаж частини валютної виручки на наступні півроку", - прогнозує начальник казначейства "Астра банку" Олександр Штефан.

"Скасування обов'язкового продажу 50% валютної виручки було б передчасним кроком в умовах значного зовнішнього торговельного дефіциту, падіння ВВП країни і мінімального економічного зростання", - вважає перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

Реклама:

При цьому банкір висловив думку, що відмова від такого обмеження навіть у 2014 році стане допустимим лише у разі підтвердження прогнозного рівня зростання української економіки на 2,5%.

У той же час, на думку начальника аналітичного відділу Альфа-Банку (Україна) Олексія Блінова, НБУ може зробити певну перерву в дії вимоги із продажу валютної виручки.

"Цілком імовірно, що Нацбанк постарається повторно використати дану регуляторну можливість у найбільш відповідний момент, тобто восени, як це і було зроблено в 2012 році, а не в травні-червні, коли тиск на валютний ринок традиційно дуже слабкий", - пояснив він .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: