Рада схвалила законопроєкт щодо створення реєстру постраждалих через агресію РФ

Четвер, 25 квітня 2024, 18:17 -

Верховна Рада на засіданні 25 квітня схвалила у першому читанні законопроєкт № 10256, який започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоров'я яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії РФ.

Про це повідомляє Мінсоцполітики.

"За понад два роки повномасштабної війни, розв'язаної РФ, велика кількість українців постраждали від  злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти  близьких та рідних, примусове переміщення, фізичні і психологічні травми, отримання інвалідності, - на жаль, це відбувається з кимось з українців щодня.

Для фіксації матеріальної шкоди і подальшого надання допомоги постраждалим, в країні вже діє Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Проте обліку даних про постраждалих, які зазнали нематеріальної шкоди - тобто завданої життю та здоров'ю людини - поки що не існує", - пояснили в міністерстві.

Реклама:

Зазначається, що законопроєкт № 10256 розроблений Мінсоцполітики спільно з широким колом міжнародних та українських експертів. 

Він дасть можливість створити Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії РФ проти України, і тим самим - забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю і здоров'ю українців, заявили в міністерстві.

"В свою чергу, це дасть змогу державі і громадянам не просто фіксувати всі факти нанесення шкоди життю і здоров'ю, а сформувати набори даних, які в майбутньому можуть допомогти довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків за рахунок репарацій.

Реклама:

Крім того, створення системи обліку осіб, життя і здоров'я яких постраждало внаслідок російської агресії, дасть можливість Міністерству соціальної політики надавати соціальну підтримку особам, які постраждали, значно раніше – не чекаючи, поки така особа отримає бюрократичні підтвердження і відповідний "статус" (ВПО, особи з інвалідністю і т.д.)", - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, має стати складовою загальної екосистеми системи реєстрів шкоди і збитків, завданих російською агресією. 

Крім цього, створення реєстру постраждалих забезпечить облік видатків державного та місцевого бюджетів, які спрямовуються на надання підтримки українцям, що постраждали від війни.

У подальшому Україна планує також використати інформацію про всі види шкоди і видатки в результаті агресії росії для отримання репарацій, додали в міністерстві.

Економічна правда

Реклама: