Обмеження розрахункiв надасть додатковий ресурс для економіки - НБУ

Понеділок, 4 березня 2013, 20:09

Нацбанк має намiр адмiнiстративно обмежити максимально допустимий розмiр розрахункiв готiвкою, щоб спрямувати в банкiвську систему додатковi ресурси для кредитування економiки.

Про це заявила заступник голови Нацбанку Вiра Ричакiвська на брифінгу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Щодо розрахункiв у сумi понад 150 тис гривень - це має здiйснюватися виключно в безготiвковому порядку... Ми розумiємо, що це дуже великий потенцiйний економiчний ресурс, який на сьогоднi дуже потрiбен економiцi, державi", - сказала Ричакiвська.

Пропонованi змiни спрямованi на регулювання розрахункiв фiзичних осiб iз юридичними особами та мiж фiзособами. Пропонованi обмеження поширюватимуться на договори купiвлi/продажу мiж фiзособами, якi потребують нотарiального засвiдчення, але не стосуватимуться спадщини.

Реклама:

Ричакiвська висловила думку, що реалiзацiя такої iнiцiативи НБУ скоротить витрати на обслуговування готiвкових грошей, сприятиме детiнiзацiї економiки та стимулюватиме зростання ВВП.

За її даними, 92% вiд суми готiвки в обiгу в країнi перебувають поза банками (201,7 млрд гривень).

"У нас дуже великi обсяги готiвки в обiгу", - сказала заступник голови НБУ.

Водночас чиновники центробанку, якi брали участь у брифiнгу, не змогли назвати поточного значення усередненого розмiру комiсiйної плати за видачу банками готiвки в розмiрi 150 тис гривень, усередненого термiну здiйснення такого платежу мiж фiзособами й не оцiнювали впливу цiєї новацiї на цiни загалом.

"Клiєнтовi не доведеться знiмати з рахункiв готiвку, тому що ми саме iнiцiюємо впровадження обмеження, щоб клiєнти, якi мають готiвку в себе вдома, готiвку вносили на рахунок i втягувалися в обiг", - пояснила Ричакiвська.

Ричакiвська також повiдомила, що введення обмеження на рiвнi 150 тис гривень поки що не вплине на основну масу розрахункiв населення, але в майбутньому цей показник може бути переглянутий з урахуванням динамiки розвитку економiки та платiжної iнфраструктури.

Контроль за дотриманням установлених обмежень здiйснюватиме Державна податкова служба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!