Ощадбанк готує випуск бондів на зовнішньому ринку

Вівторок, 12 березня 2013, 09:49

Ощадбанк має намір розмістити єврооблігації.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Про те, що Ощадбанк має намір розмістити єврооблігації, стало відомо зі звіту міжнародного агентства Fitch Ratings. Воно присвоїло планованому випуску паперів банку довгостроковий рейтинг B (EXP) і рейтинг зворотності активів RR4, що обумовлено потенційною підтримкою з боку влади, пише видання.

Як повідомляється, в Ощадбанку відмовилися назвати обсяг і передбачувану прибутковість емісії.

Реклама:

У звіті агентства зазначено, що обсяг і терміни погашення випуску будуть встановлені пізніше, однак експерти очікують суму в 500 млн доларів. Виплати здійснюватиме британська компанія SSB No.1 PLC. Останній раз Ощадбанк випускав єврооблігації ще в 2011 році - 700 млн доларів під 8,25%.

Як пише видання, емісія Ощадбанку стане вже третім розміщенням євробондів банків в I кварталі. В середині січня Укрексімбанк залучив на п'ять років 500 млн доларів під 8,5%, а в лютому ПриватБанк, пообіцявши інвесторам 10,875% річних, зміг отримати 175 млн доларів на п'ять років.

Учасники ринку вважають поточну кон'юнктуру дуже сприятливою для розміщення банківських євробондів.

"Умови для залучення просто чудові. Американські фондові індекси знаходяться поблизу історичних максимумів, у світі дуже високий апетит до ризику, інвестори в пошуках високої прибутковості активно купують українські єврооблігації і з радістю приймають первинні розміщення", - говорить фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Банки змушені виходити на зовнішній ринок, оскільки в Україні немає інструментів, що дозволяють залучити настільки велику суму в іноземній валюті на великий термін.

Багато клієнтів розміщують депозити максимум на рік, у підсумку з Ощадбанку в 2012 році підприємства забрали 6 млрд гривень валютних коштів, а населення наростило валютні заощадження на 2,3 млрд гривень. Зараз Ощадбанк залучає валюту у населення під 6,5-8,5%.

Ставка прибутковості бондів Ощадбанку не буде високою, вважають експерти.

Залучення валюти Ощадбанком вигідно уряду, відзначають експерти.

"На вторинному ринку єврооблігації Ощадбанку з погашенням у 2016 році котируються із прибутковістю 8,1% річних, - відзначає фахівець з торгівлі облігаціями ІК Concorde Capital Юрій Товстенко.

За його словами, уряд, з яким тісно співпрацюють держбанки, потребує додаткового валютного ресурсу для рефінансування зовнішньої заборгованості і підтримки стабільності курсу гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: