Банки все ще не поспішають відновлювати кредитування

Вівторок, 19 лютого 2013, 12:52

Ліквідність банківської системи настільки значна, що банки готові позичати один одному "на ніч" усього під 1,8% річних.

Незважаючи на те що більш довгі кредити - на один-три місяці - також подешевшали, приблизно до 6-12%, банкіри не поспішають знижувати ставки за своїми програмами кредитування, пише "Комерсант-Україна".

Вартість гривневих ресурсів на міжбанківському ринку в кінці минулого тижня впала майже до річного мінімуму.

15 лютого середньозважена ставка за операціями овернайт знизилася до 1,8%, повідомили в Нацбанку.

Реклама:

Так дешево короткі гроші не коштували з 23 березня 2012 року, а більш доступними ресурси були ще два роки тому.

Однак восени 2012 року банківський ринок пережив різке подорожчання гривневих коштів через девальваційні ризики, зокрема ставка кредитів овернайт досягала рекордного рівня в 48,6%.

Але вже в грудні-січні банківська система зіткнулася з різким припливом заощаджень громадян на гривневі депозити, які зросли на 16,4 млрд гривень.

Це викликало, в тому числі, зростання короткострокової ліквідності на ринку і залишків на кореспондентських рахунках банків - на ранок 18 лютого 2013 року залишки становили 25,7 млрд гривень.

Банкіри запевняють, що дешевші засоби доступні всім гравцям.

Знижуються не тільки ставки овернайт. Кошти на один-три місяці банки готові позичати під 6,4-12,5% - поточне значення індексу KievPrime, який розраховує агентство Thomson Reuters.

Незважаючи на здешевлення ресурсів, банки не поспішають відновлювати кредитування.

"При такій ліквідності на ринку в жодного банку не виникає проблем із залученням коштів. Уже кілька місяців поспіль відчувається надлишок грошей, тому банки думають, де їх розміщувати", - сказав заступник голови правління "Дочірнього банку "Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.

На його думку, проблема з кредитуванням в тому, що вся ця ліквідність коротка, і банки не ризикують входити з нею в довгі інвестиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: