У Арбузова запевняють, що девальвації не буде

Четвер, 25 жовтня 2012, 18:04

Девальвація шкідлива для економіки і НБУ її не допустить.

Про це заявив Глава Ради Нацбанку Ігор Прасолов, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"Золотовалютні резерви країни - близько 30 млрд доларів. Валютно-курсова політика НБУ підпорядковується збереженню стабільності української грошової одиниці. Об'єктивних причин для значної девальвації гривні немає. НБУ контролює поточну ситуацію на валютному ринку, не допускаючи різких курсових коливань і одночасно підтримуючи ринкові механізми курсоутворення" , - заявив Прасолов.

При цьому він спростував доводи деяких експертів про позитивний ефект для економіки України від девальвації гривні, підкресливши недоцільність цих заходів. Відповідаючи на запитання про можливі курсові спекуляції, Прасолов додав, що повністю їх виключати не може, але в будь-якому випадку спроби розбалансувати валютний ринок приречені на провал.

Реклама:

"Моя порада українцям - уникати участі в створенні ефектів натовпу на валютному ринку, який лише породжує ажіотажний попит і сприяє доходам спекулянтів", - сказав голова Ради Нацбанку.

Разом з тим Прасолов додав, що НБУ активно вживає заходів, спрямованих на зниження рівня доларизації економіки.

"НБУ в цьому році двічі збільшував нормативи обов'язкового резервування за залученими коштами в інвалюті, тоді як нормативи з коштами в гривні залишаються на нульовому рівні", - повідомив він.

Також голова ради НБУ додав, що в умовах заборони споживчого кредитування в інвалюті знижуються залишки за цими кредитами.

Зважена валютно-курсова політика НБУ, на його думку, сприяла зменшенню попиту на готівкову інвалюту.

Нагадаємо, експерти інвестбанку Goldman Sachs вважають, що оптимальним для закриття дефіциту поточного рахунку і ослаблення тиску на платіжний баланс може бути девальвація гривні на 30%.

Як повідомлялося, нещодавно головний економіст HSBC по Росії, Україні і Казахстану Олександр Морозов також заявив, що Україні не вдасться уникнути девальвації гривні.

Нагадаємо, раніше екс-міністр економіки Сергій Терьохін заявив, що уже на початку 2013 року в Україні за долар даватимуть 10 гривень.

Міжнародні резерви України впали на 2,5 % минулого місяця, а Нацбанк витратив 1,8 мільярда доларів на підтримку курсу гривні.

Як відомо, через валютну паніку українці у вересні скупили майже 2 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: