Податкова змусить бізнес виплачувати "білу" зарплату

Понеділок, 1 жовтня 2012, 09:19

Податкова буде вирішувати проблеми зарплат у конвертах і високі податки на фонд оплати праці.

Про це заявив голова Державної податкової служби Олександр Клименко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Світовий досвід показує, що зниження ставок податків не призводить до зменшення зборів. Що ми бачимо в Україні? Є невелике зростання промисловості, відсутність інфляції, і при всьому цьому задекларовані суми податку на прибуток зростають, навіть незважаючи на зниження ставки з 23% до 21 %. Якщо порівнювати роки, то побачимо зростання більш ніж на 1 млрд гривень", - сказав Клименко.

За його словами, з доходами фізичних осіб приблизно така ж ситуація.

Реклама:

"Сьогодні всі розуміють, що є проблема зарплат в конвертах і високі податки на фонд оплати праці. Якщо візьмемо близьке і далеке зарубіжжя, то за ставками ПДВ і податку на прибуток ми цілком конкурентні, але по навантаженню на фонд оплати праці - ні. Тож нам, щоб вирішити проблему, необхідно спонукати бізнес виплачувати "білу" зарплату - це збільшить надходження до Пенсійного фонду", - поінформував голова ДПС.

"Не потрібно поспішати. Про наші ідеї я поки кажу без прив'язки до термінів. Будь-яка ініціатива повинна мати перехідний період. ​​Не буде так, що в один момент всі прокинулися - і їх змусили декларувати доходи. Перш за все повинен бути процес офіційної легалізації, коли ми всім дамо можливість показати капітали, тобто подати нульову декларацію", - сказав Клименко, відповідаючи на запитання про загальне декларування.

За його словами це має бути максимально зручним для платника, щоб пенсіонери не були змушені йти в податкову і подавати декларацію.

"Але буде неправильно, якщо ми виключимо їх з процесу декларування. Тоді вони стануть найбагатшими в Україні. Потрібно уникнути соціального вибуху, але в той же час домогтися соціальної справедливості. Процес повинен бути простим і максимально автоматизованим", - підсумував чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: