Світові ціни на сировину знижуються через спад в економіці

Понеділок, 2 липня 2012, 17:56

Раптове погіршення ситуації у світовій економіці спричинило за собою мало не найзначніше зниження цін на сировину за весь час, що минув після закінчення фінансової кризи.

Індекс цін на сировинні товари, що розраховується Dow Jones і UBS, починаючи з кінця лютого впав на 9%, причому зниження торкнулося всіх видів сировини без винятку - від нафти до міді та бавовни, пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

У світі намітилася тотальна криза перевиробництва сировини, і компаніям залишається лише заморозити виробничі потужності.

Ще кілька місяців тому економісти були впевнені в райдужних перспективах американської економіки, Китай продовжував нарощувати промислове виробництво, а запасів сировини ледь вистачало, щоб задовольнити попит.

Реклама:

З тих пір ситуація різко змінилася: прогноз попиту знижений через явні ознаки гальмування китайської економіки, нового спалаху боргової кризи в Європі і побоювання з приводу економіки США.

Ціни на сировинні товари підскочили в п'ятницю після того, як європейські лідери в Брюсселі домовилися вжити ряд заходів щодо скорочення суверенного боргу.

Особливе занепокоєння викликає те, що спад у світовій економіці припав якраз на той момент, коли компанії збільшили обсяг виробництва сировини, а запаси багатьох його видів наблизилися до рекордного рівня.

"Існує перевиробництво багатьох найбільш важливих видів сировини", - сказав гендиректор американської інвестиційної компанії Smead Capital Management Білл Смід.

У Китаї всі склади завалені бавовною, і вартість зберігання підвищується в міру доставки нових партій. У китайських портах скупчилися запаси вугілля і залізної руди.

В американському місті Кушинг, штат Оклахома, резервуари для зберігання нафти повні під зав'язку.

Запаси гарячекатаної сталі в Америці в травні збільшилися до рівня, який поступається хіба що посткризовому рекорду, повідомив Інститут центрів складування та розподілу металів.

За офіційними даними, наприкінці червня в Китаї накопичилося 96,76 млн тонн залізної руди.

Склади металу в порту Циндао в китайській провінції Шаньдун настільки переповнені, що надлишки залізної руди довелося розміщувати в зернових коморах і під відкритим небом, повідомляють місцеві ЗМІ.

Попит на сталь в КНР ослаб через те, що інвестиції в будівництво сповільнили зростання.

На частку Китаю припадає 60% світового попиту на залізну руду.

"Кінцевого попиту тут немає. Навіть якщо збільшити імпорт сировини, на продажах це не відіб'ється", - сказав Пол Шеллман з консалтингової фірми Wainscott Commodities.

За даними Platts, починаючи з квітня ціни на залізну руду в Китаї знизилися на 9%.

Нещодавнє падіння цін в черговий раз змусило заговорити про тривалість так званого сировинного "гіперциклу".

Протягом останнього десятиліття сировина неухильно дорожчала, проте деякі економісти стверджують, що сировинний гіперцикл наближається до кінця.

Вони вказують на те, що попит з боку Китаю збільшуватися не буде, хоча керівники гірничорудних компаній продовжують вірити в протилежне, посилаючись на обіцянки китайських політиків підтримати економічне зростання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: