Україна витратить 5 мільярдів доларів на стабілізацію – Зеленський

П'ятниця, 28 січня 2022, 18:06
 
getty images

Для стабілізації української економіки знадобиться щонайменше 4-5 мільярдів доларів.

Про це президент Володимир Зеленський розповів у ході інтерв’ю іноземним ЗМІ.

Водночас Зеленський підкреслив, що, коли йдеться про підтримку країн-партнерів, питання полягає передусім у фінансових гарантіях та "правильних сигналах".

"Для стабілізації нашої економіки ми витратимо біля 4-5 млрд доларів – я на меншу цифру і не розраховую. Саме така сума нам буде потрібна", – заявив президент.

Реклама:

Він наголосив, що у питанні інвестицій або фінансових гарантій з боку тієї чи іншої держави йдеться не стільки про суму, скільки про впевненість цих країн в стійкості економіки України.

Серед країн, які вже висловили свою підтримку – країни Євросоюзу, що планують виділити Україні 1,2 млрд євро допомоги з огляду на можливу ескалацію з боку РФ. 

Також – Канада, що запропонувала 120 млн доларів кредиту, ведуться перемовини зі США, Францією.

Крім того, Зеленський заявив, що очікує "наближення тих чи інших траншів" в межах програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Нагадуємо:

Котирування українських єврооблігацій та ВВП-варантів різко впали у понеділок, 24 січня, і продовжили падіння на торгах наступного дня. Іноземці продовжують скорочувати портфель українських держоблігацій – від початку року вони продали паперів на 10,8 млрд грн.

Такі тенденції спостерігаються протягом останніх тижнів на тлі занепокоєння ринків ризиком ескалації на українських кордонах. Як наслідок, Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу.

Також постраждала гривня – у четвер на міжбанківському валютному ринку котирування сягнули 29 гривень за долар, чого не було з 2014 року.

Читайте більше у статті: Загострення немає, але українцям уже треба платити: скільки коштують країні погрози Путіна

Дана Гордійчук, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: