Банки нарощують продаж заставних проблемних кредитів

Понеділок, 2 липня 2012, 15:07

Банки продовжують відчувати великі проблеми зі своїми балансами і розчищають їх за рахунок продажів кредитних портфелів.

При цьому якщо раніше вони намагалися в першу чергу позбуватися беззаставних, а значить, найбільш ризикових портфелів, то зараз, відчуваючи необхідність у вивільненні ресурсів (адже під проблемні кредити формуються резерви) фінустанови активно шукають покупців на забезпечені позики, пише "Дело".

"Беззаставні кредити банки продали, тому зараз почали приступати до заставних. Що стосується беззаставних кредитів, то там банки навпаки почали вимагати менший дисконт", - говорить Сергій Демінський, гендиректор колекторської компанії СredEx.

Ліквідність фінустанов, за всіма прогнозами, поліпшуватися не буде (в першу чергу через прагнення НБУ стримувати надлишок грошей у системі для стабільності гривні), а макроекономічна ситуація, як всередині країни, так і поза її межами теж не особливо перспективна.

Реклама:

В результаті цього банкам для підвищення своєї ліквідності доведеться піднімати ставки по депозитах і позбуватися частини "токсичних" активів.

Але підвищення ставок по депозитах у відсутності кредитування досить ризикований процес, і це буде лише актуалізувати продаж "проблемки".

"Ні для кого не секрет, що якщо всі банки справедливо сформують резерви під проблемні кредити, то ні про яке виконання нормативів НБУ мова йти не може. І виходів інших, окрім як продавати цю проблемку, у банків особливо немає", - міркує директор компанії "Центр факторингових послуг" Павло Ружицький.

За словами фінансиста, банкам зараз краще погоджуватися на фіксацію збитків, ніж намагатися в повному обсязі повертати видані кредити.

Для самих банків проблемні кредити - болюче питання.

Більшість фінустанов воліють утримуватися від коментарів з приводу своєї активізації в продажах кредитних портфелів.

"Не можна говорити про зміну інтересів до продажу. Продаж завжди був цікавий банкам як один з механізмів роботи з простроченою заборгованістю. У фінустанов з добре організованим процесом збору заборгованості це працює регулярно", - відзначає Гійом Лаграв, директор з питань ризик-менеджменту УкрСиббанку.

Втім, резюмує він, макроекономічна ситуація дійсно може впливати на обсяги продажів кредитних портфелів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: