Аналітики кажуть, що ціни на нафту перевищать 100 доларів за барель

Понеділок, 2 липня 2012, 15:15

Ціни на нафту марки Brent можуть піднятися вище 100 доларів за барель протягом третього кварталу, в тому числі, на тлі ембарго Євросоюзу на імпорт іранської нафти і збільшення попиту.

Так вважають аналітики, пишуть "РИА новости".

Рада Євросоюзу із закордонних справ минулого тижня підтвердила рішення від 23 січня 2012 року про введення ембарго на імпорт іранської нафти до країн ЄС з 1 липня 2012 року.

В кінці лютого прес-секретар ЄК Марлене Хольцнер говорила, що запасів нафти в Євросоюзі достатньо, щоб обійтися без поставок з Ірану протягом чотирьох з половиною років, тому перебоїв з "чорним золотом" в ЄС не очікується.

Реклама:

Світові ціни на нафту знижуються в понеділок більш ніж на 1% в рамках корекції після рекордного за останні три роки зростання в п'ятницю.

Вартість серпневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent скоротилася в понеділок на 1,5 долара, або на 1,53%, - до 96,3 долара за барель.

У п'ятницю нафта подорожчала на 7% на тлі рішень по короткостроковим заходам підтримки фінансового ринку єврозони, що може позитивно позначитися на попиті на "чорне золото".

Аналітики відзначають, що тиск на нафтові ціни надає досить слабкий попит при високій пропозиції.

Ембарго на іранську нафту може трохи поліпшити ситуацію і простимулювати зростання вартості "чорного золота".

Тим не менше, серед факторів, що впливають на ціни на нафту, є і стан економіки єврозони в цілому.

Поки ситуація в цьому регіоні знаходиться між позитивом від обіцянок короткострокових заходів її підтримки і страхом за виникнення переддефолтного стану у Греції, Іспанії та Італії.

Науковий співробітник Інституту міжнародних відносин (IAI) в Римі, фахівець з енергетичної політики Ніколо Сарторі вважає, що ембарго не матиме негативного впливу на економіку Європи.

"Насправді, більш імовірно, що через нинішні структурні проблеми європейської економіки ціни на сиру нафту можуть продовжити падіння, навіть незважаючи на введення в дію санкцій проти Ірану", - сказав він.

Споживання іранської нафти в Греції практично зійшло нанівець ще в квітні поточного року.

Представники найбільшої в Греції компанії з переробки сирої нафти, державної Hellenic Petroleum і ведучою приватної компанії з переробки нафти і нафтопродуктів Motor Oil заявили, що не коментують комерційну політику своїх компаній.

Однак неофіційно в компаніях говорять, що подбали про безперебійне постачання місцевого ринку, зокрема, збільшивши закупівлі в інших традиційних постачальників, насамперед у Саудівській Аравії, Росії, Іраку та Лівії.

За словами глави Італійського нафтового союзу П'єтро Де Сімоне, в Італії є ряд нафтопереробних заводів, які можуть переробляти чи не єдиний тип сирої нафти - іранський.

Тому ці підприємства ризикують виявитися закритими.

Зі свого боку генеральний директор компанії Saras, що займається переробкою нафти, Даріо Скаффарді відзначив, що ембарго на іранську нафту призведе до диверсифікації постачань, що спричинить за собою значне збільшення витрат нафтопереробних компаній.

Проте, глава МЗС Італії Джуліо Терції відразу після схвалення санкцій відносно Тегерана заявив, що вплив ембарго на іранську нафту буде "незначним" для Італії.

Старший економіст ING Карстен Бржескі сказав минулого тижня, що на ринку безліч можливостей для заміщення іранської нафти, тому для Італії ембарго не має стати серйозною економічною проблемою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!