НБУ збільшує рефінансування банків через дефляцію

Неділя, 15 липня 2012, 14:10

Поточне зростання обсягів рефінансування банківської системи з боку НБУ – закономірний процес, враховуючи нинішню дефляційну динаміку.

Про це заявив директор департаменту аналізу грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін, пише DT.UA.

"Основна функція НБУ – підтримка цінової стабільності. Якщо ми бачимо, що вона (інфляція – ред.) вже йде в мінус, – нічого дивного, що ми збільшуємо обсяги операцій РЕПО і проводимо тендери по рефінансуванню", - зауважив Кораблін.

У свою чергу директор департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст додав, що наразі банки звертаються до НБУ за рефінансуванням для підтримки короткострокової ліквідності, у т.ч. через її здорожчання на міжбанку.

Реклама:

Кредитувати ж цим ресурсом фінустанови не можуть через його короткостроковість.

Представник центробанку також уточнив, що рефінансування надається на термін не більше 3 місяців, хоча НБУ вже ухвалив постанову, яка надає банкам можливість через тендер отримувати кошти на термін до року.

"Поки що жодного такого тендеру не було", - розповів Дубихвіст.

У цьому ж контексті директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук зазначила, що НБУ наразі чітко виконує свою функцію – підтримку короткострокової ліквідності фінансової системи країни в цілому.

За її словами, підтримка ж ліквідності держзобов’язань – невід’ємна складова цього процесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: