В 2017 році США стануть світовим лідером у видобутку газу - МЕА

Вівторок, 5 червня 2012, 15:03

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) оновило власний прогноз, передбачивши, що США стануть найбільшим виробником газу в світі замість Росії в 2017 році.

"США, за прогнозами, будуть одним з найбільших джерел зростання пропозиції аж до 2017 року за рахунок буму видобутку газу всупереч важкому ціновому клімату, що дозволить США трохи обігнати Росію", - йдеться в доповіді МЕА, опублікованому у вівторок, пише Reuters.

В кінці травня МЕА пророкувало, що США стануть найбільшим в світі виробником газу до 2035 року.

За розрахунками агентства, в 2017 році видобуток газу в США виросте до 769 мільярдів кубометрів з 653 мільярдів в 2011 році, а видобуток в Росії виросте до 757 мільярдів кубометрів з 659 млрд.

Реклама:

В цей же час попит в США виросте до 779 мільярдів кубометрів з 690 мільярдів у 2011 році, говориться в доповіді.

На думку МЕА, до 2017 року газ замість вугілля стане найважливішим паливом для американських електростанцій і США зможуть експортувати ЗПГ з колишніх імпортних терміналів на узбережжі Мексиканської затоки.

"(Європейська) промисловість стикається з тим, що ціна газу в три-чотири рази вища, ніж в США, які стають новим конкурентом для європейської нафтохімічної промисловості та виробників добрив. На відміну від американських конкурентів, європейські підприємства не побачать вигоди від низьких цін на газ, викликаних видобутком сланцевого газу", - говориться в доповіді.

За розрахунками агентства, в 2017 році світовий попит на газ зросте на 576 мільярдів кубометрів до 3,937 мільярди, причому Китай забезпечить чверть цього росту і забере до цього часу третє місце в світі за споживанням газу після США і Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: