Литва "розлучилася" із "Газпромом"

П'ятниця, 1 червня 2012, 15:59

Російський "Газпром" був змушений підписати з Литвою угоду про роз'єднання акціонерного підприємства Lietuvos dujos.

Це означає, що компанія погодилася на скасування власної монополії у цій балтійській країні, повідомляє портал "Дело".

Труба, яка є важливим стратегічним об'єктом російського монополіста, належить Литовській державі.

Якби не нові правила, які з кінця 2011 року ввів Брюссель, Вільнюсу було б важче розмовляти з російським газовим гігантом.

Реклама:

Але згідно з директивою Європейської Комісії, жоден постачальник сировини не має права бути власником транспортних систем.

Інакше кажучи, або продавай газ і плати за трубу, або володій газовою системою і шукай, хто тобі буде постачати сировину.

Згідно з розрахунками литовських експертів, ціна на газ для литовського споживача не повинна підвищитися у зв'язку з тим, що газотранспортна артерія, яка прокладена через Литву, є єдиним життєвим джерелом газу для Калінінградської області.

Також стало відомо, що в результаті підписання угоди Литва не тільки позбавляє "Газпром" статусу монополіста, а й сама стає гравцем на газовому ринку.

Так, Литва в концесії з Норвегією почала будувати унікальний плавучий термінал зрідженого природного газу.

"Термінал дає можливість вибирати різні джерела постачань. Це не тільки позбавить нас залежності від російського продавця сировини, але і дасть можливість самим створювати ринок газу. Литва буде сама собі господинею", - стверджує Рокас Масюліс, глава компанії Klaipėdos nafta, яка і будує разом з норвезькою компанією Hoegh новий термінал.

Вільнюс також має намір підключити до створення ринку газу сусідів по Балтійсько-Чорноморського регіону, які найбільш страждають від російської монополії, в першу чергу, Польщу, Україну і країни Балтії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: