Організатори IPO Facebook заробили 100 мільйонів доларів на падінні акцій мережі

Четвер, 24 травня 2012, 13:16

Організатори розміщення акцій Facebook на біржі Nasdaq змогли заробити на падінні акцій соціальної мережі до 100 млн дол.

Про це з посиланням на анонімні джерела пише газета The Wall Street Journal, повідомляє "Лєнта.ру".

Додатковий дохід був отриманий за допомогою стратегії "коротких продажів", тобто ставки на зниження цінних паперів.

Прибуток у такому випадку отримується за рахунок того, що інвестор бере у свого партнера певну кількість акцій із зобов'язанням віддати їх через заздалегідь встановлений час.

Реклама:

Якщо цінні папери за цей час падають, то інвестор купує їх за зниженою ціною, потім віддає акції партнеру, а різницю залишає собі, пише видання.

Зазвичай банки-організатори розміщень під час перших тижнів торгів підтримують акції, що тільки що вийшли на біржу, щоб не допустити їх різкого обвалу.

Перед цим вони отримують опціон на покупку цінних паперів за заздалегідь визначеною ціною: вони користуються ним у випадку зростання вартості акцій для отримання додаткового доходу. Саме з цими додатковими акціями організатори розміщення Facebook і зайнялися "короткими продажами".

Основний прибуток отримав банк Morgan Stanley, один з основних помічників Facebook при проведенні IPO. У суму на 100 млн дол при цьому не входять гроші, які банки заробили на безпосередньо консультуванні соціальної мережі, пише видання.

Facebook провів IPO 18 травня, зумівши залучити від інвесторів 16 мільярдів доларів.

Різкого зростання акцій соціальної мережі, на який сподівалися багато трейдерів, не відбулося, а вже 21 травня цінні папери Facebook впали нижче ціни розміщення.

 Зараз акції торгуються в районі 32 доларів, а капіталізація компанії, ще кілька днів тому оцінювалася на 100 млрд дол, впала до 68 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: