Депутати віддали Януковичу частину своїх "бюджетних" повноважень

Четвер, 17 травня 2012, 18:40

Провладна більшість депутатів Верховної ради погодилася позбавити себе як, законодавчий орган, повноважень щорічно визначати бюджетну політику і затверджувати програми економічного і соціального розвитку країни на наступний рік.

Також Рада фактично погодилася прирівняти до Конституції щорічні послання Януковича до парламенту.

За таке рішення проголосували 235 карток народних депутатів, повідомляє DT.UA.

Своїми голосами провладні депутати затвердили в цілому відповідний президентський законопроект № 9665 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо системи програмних документів)".

Реклама:

Як говориться в пояснювальній записці, законопроект розроблений "із метою створення більш сприятливих умов для реалізації президентом України конституційних повноважень у частині функціонування системи програмних документів".

Проектом закону пропонується внести зміни до законодавчих актів України, згідно з якими, зокрема, проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період і прогноз Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди заснований на щорічних посланнях президента.

При цьому, виключається повноваження Верховної ради щодо визначення бюджетної політики на наступний бюджетний період (зміни до Бюджетного кодексу).

Програма діяльності Кабінету міністрів тепер також базується на щорічних посланнях президента.

Крім того, Кабмін видає акти на основі та на виконання не тільки Конституції і законів України, актів президента, а й щорічних послань президента (зміни до закону "Про Кабінет міністрів України").

До переліку основних завдань центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій включається виконання ними щорічних послань президента (зміни до законів "Про місцеві державні адміністрації" та "Про центральні органи виконавчої влади").

Також виключається необхідність розробки та затвердження щорічної Державної програми економічного і соціального розвитку України (зміни до законів "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України" та "Про державні цільові програми").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: