ЄЦБ поступово згортає допомогу банкам Греції

Середа, 16 травня 2012, 15:57

Європейський центральний банк поступово перестає задовольняти прохання грецьких банків про надання їм додаткових ліквідних коштів, закріплюючи таким чином їх залежність від центробанку своєї країни.

Про це повідомляє голландське ділове видання Financieele Dagblad із посиланням на інформовані джерела в Брюсселі, передає портал "Дело".

Кредитні організації Греції, яка отримує фінансову допомогу від міжнародних кредиторів в особі ЄС та МВФ, до кінця січня отримали 73 млрд євро ліквідних коштів від ЄЦБ.

"Зараз ця цифра зменшилася більш ніж наполовину", - сказав один зі співрозмовників видання.

Реклама:

За його словами, основна причина скорочення допомоги грецьким кредитним організаціям з боку ЄЦБ полягає в тому, що влада Греції, незважаючи на обіцянки, все ще не провела рекапіталізацію банківського сектора, який зазнав колосальних збитків від боргової кризи.

При цьому кошти у країни на виконання своїх зобов'язань є: Афіни вже отримали від ЕФФС 25 млрд євро на потреби рекапіталізації, ще 23 млрд євро надійдуть пізніше.

Стан фінансів грецьких банків був остаточно підірваний в результаті виконання програми часткової реструктуризації держборгу, узгодженої з міжнародними кредиторами.

Грецькі кредитні організації були в числі найбільших власників боргових зобов'язань уряду країни і втратили більше 70% від номінальної вартості своїх портфелів, або близько 23 млрд євро.

Один зі співрозмовників видання зазначив, що загальноєвропейський фінансовий регулятор не буде надавати підтримку грецьким банкам, поки Афіни не проведуть рекапіталізацію.

"Процес (рекапіталізації) зупинився або ж проходить, в будь-якому разі, дуже повільно", - наводить його слова Financieele Dagblad.

Крім рекапіталізації, у кредиторів є великі побоювання щодо того, наскільки влада країни зможе виконати обіцянки щодо заходів скорочення дефіциту бюджету.

Як відомо, грецькі політики так і не змогли сформувати уряд після виборів 6 травня, на яких жодна партія не набрала більшості і не змогла зібрати коаліцію для управління країною.

У зв'язку з цим президент Греції Каролос Папульяс у середу призначив так званий "службовий" уряд, який, відповідно до конституції країни, буде керувати країною протягом 30 днів до проведення нових парламентських виборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: