Низка шахт на Донеччині на межі зупинки?

Понеділок, 23 квітня 2012, 20:21

Низка шахт на Донеччині, переважно, державні та невеликі приватні, опинилися на межі зупинки через те, що не знаходять збуту на вугілля.

Про це заявив член парламентського комітету з питань енергетики Михайло Волинець в інтерв’ю ВВС Україна.

"На складах вугільних шахт дійсно залишається не тільки енергетичне вугілля, але й вугілля найцінніших марок - "К" і "Ж" - це коксівне вугілля. Водночас вугілля тих самих марок імпортується широким потоком із Росії та США, - близько 9-10 мільйонів тонн. Така ситуація призводить до того, що український ринок вугілля демпінгується, ціни падають. Крім того, на складах якість цього вугілля суттєво погіршується, воно самозапалюється. Це призводить до того, що нині зарплата на державних шахтах виплачується переважно за рахунок бюджетних коштів, коштів державної підтримки вугільної галузі. Тобто, за це розплачується вся країна. Якщо так триватиме ще кілька місяців, то галузь опиниться на критичній межі", - каже депутат.

Волинець також пояснив, що власники металургійних заводів зазвичай також є і власниками шахт, звідки і беруть вугілля для своїх підприємств, а нестачу покривають за рахунок імпорту, а не купівлі вугілля українського виробництва.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: