МВФ все ще обіцяє дати Україні грошей

Четвер, 19 квітня 2012, 19:09

Міжнародний валютний фонд готовий надати фінансову допомогу Україні, але для цього країні необхідно виконати раніше взяті на себе зобов'язання.

Про це заявив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр на Українському інвестиційному саміті в Лондоні у четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Мене багато хто питає: який статус переговорів із МВФ? Ми готові бути в резерві і надати допомогу Україні, але Україна повинна виконати те, на що погодилася", - сказав він.

Альєр зазначив, що макроекономічна історія України за останні два роки позитивна: інфляція досягла історичного мінімуму в 2%, покращився виконання бюджету, скоротився його дефіцит, якщо не брати до уваги газові субсидії.

Реклама:

У той же час він звернув увагу на уповільнення швидкості реформ. Він уточнив, що в деяких сферах співпраці Києва з МВФ все ще залишаються проблемні питання.

Серед них Альєр виділив субсидування газових тарифів для населення, що є важким тягарем для бюджету і промисловості.

За його словами, Україна домоглася прогресу у монетарній та валютній політиці, але він менш відчутний, ніж передбачалося.

Говорячи про ситуацію в банківському секторі, глава представництва зазначив, що вона "приголомшливо" відновилася, але залишилися проблеми: погані борги, недостатній захист кредиторів.

Альєр також зазначив, що викликає стурбованість ведення бізнесу в Україні.

Як повідомлялося, після минулих на початку 2010 року президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, за якою країна отримала $11 млрд.

В кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $ 15,6 млрд).

Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Однак місія фонду, яка працювала в березні в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: