Greenpeace звинуватила Apple у використанні "брудних" енергоресурсів

Середа, 18 квітня 2012, 13:31

Міжнародна екологічна організація Greenpeace звинуватила найбільші світові IT-компанії Apple, Microsoft і Amazon у використанні так званих "брудних" енергоресурсів для забезпечення роботи своїх "хмарних" сервісів.

Про це говориться в звіті на сайті Greenpeace, передають "Риа новости".

Greenpeace вже не вперше критикує найбільших гравців IT-індустрії за використання в якості енергоресурсу вугілля, продукти згорання якого є однією з причин глобального потепління.

За даними активістів, ряд компаній використовує вугілля для енергозабезпечення центрів обробки даних і тим самим для підтримки роботи "хмарних" сервісів.

Реклама:

Подібні звинувачення висловлювалися і на адресу Facebook, однак зараз найбільша в світі соцмережа спільно з Greenpeace просуває використання поновлюваних джерел енергії.

Так, новий дата-центр Facebook в Швеції може повністю підтримуватися відновлюваною енергією та економить енергію на охолодженні серверів за рахунок клімату.

Крім того, пише Greenpeace, пріоритет "зеленим" енергоресурсам віддають інтернет-компанії Google і Yahoo.

Apple інвестувала як мінімум мільярд доларів в дата-центр в Північній Кароліні, а також оголосила про плани будівництва серверного центру в Прайнвілле, штат Орегон.

Обидва центри обробки даних будуть споживати, в основному, енергію від спалювання вугілля, відзначає Greenpeace.

Однак Apple спростувала дані Greenpeace, розкривши дані про енергозабезпечення своїх дата-центрів, пише The Guardian.

За даними Apple, центр в Північній Кароліні, який буде підтримувати роботу "хмарного" сервісу для зберігання і синхронізації даних iCloud, буде використовувати 20 мегават - лише п'яту частину обсягу електроенергії, заявленої в звіті Greenpeace.

Крім того, близько 60% споживаної дата-центром енергії буде виходити з поновлюваних джерел.

У число компаній, критикованих Greenpeace за "брудне" енергозабезпечення "хмарних" ресурсів, також потрапили Microsoft, Amazon, IBM та інші.

У компанії Amazon, навпаки, вважають, що підтримка роботи дата-центрів та "хмарних" сервісів в цілому більш екологічні, ніж традиційний зміст окремих серверів для кожної бізнес-організації.

Центри обробки даних, що дозволяють підтримувати "хмарні" сховища файлів та інші онлайн-сервіси, нерідко критикуються за підвищене енергоспоживання та забруднення навколишнього середовища.

За даними Greenpeace, на забезпечення дата-центрів IT-компаній йде 2% всієї споживаної в США електроенергії, і ця кількість постійно збільшується.

За підсумками поточного року, як очікується, споживання електроенергії дата-центрами збільшиться на 19%, говориться в звіті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: