Акції Apple дешевшають вже п'ятий день поспіль

Вівторок, 17 квітня 2012, 12:42

Акції Apple в понеділок подешевшали більш ніж на 4% і це був вже п'ятий день зниження поспіль.

За ці дні капіталізація найбільшої в світі IT-компанії Apple впала більш ніж на 50 млрд доларів - на 9,9% з піка в 644 млрд доларів, досягнутого 10 квітня, пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Поки падіння виглядає як корекція після періоду бурхливого зростання котирувань, однак багато інвесторів вже задаються питанням, чи не є вони зараз свідками початку нового рекордного в корпоративній історії обвалу котирувань.

Сума, на яку знизилася ринкова вартість Apple, порівнянна з капіталізацією колись найбільшої технологічної компанії Hewlett-Packard (48 млрд доларів).

Реклама:

З урахуванням високої ваги паперів емітента в індексах S&P 500 і Nasdaq рух котирувань Apple почав визначати їх динаміку.

Останні кілька місяців цей вплив був позитивним: за розрахунками Birinyi Associates, цього року динаміка паперів Apple, що забезпечують 12% "ваги" індексу Nasdaq Composite, дала 120 пунктів з 383 пунктів його зростання.

Індекси Nasdaq і S&P 500 росли помітно швидше, ніж Dow Jones Industrial Average, у який не включені папери Apple.

Але в останні дні картина змінилася: в понеділок Nasdaq впав на 0,8%, і дві третини цього падіння сталося з вини Apple.

S&P 500 упав на 0,05%, а без Apple виріс би на 0,14%.

Dow при цьому виріс на 0,6% на зростанні Exxon Mobil і Procter&Gamble.

"Ось що чекає ринок, коли компанії масштабу Apple навіть злегка спотикаються на своєму шляху; всім нам варто дуже добре про це подумати і запам'ятати на майбутнє", - заявив Філ Орландо, стратег інвестфонду Federated Investors, що керує активами на 370 млрд доларів.

Точної відповіді на те, що саме викликало падіння котирувань Apple, в аналітиків немає.

Це можуть бути чутки про запуск iPad Mini за ціною 200 доларів за штуку, який здатний перешкодити продажу "великого" iPad 3, або звинувачення мін'юсту США в змові з видавцями електронних книг, що загрожує Apple не тільки штрафами, але і закриттям власного магазина iBookstore.

Це може бути побоювання того, що найбільший партнер компанії на ринку США Verizon Wireless планує обмежити субсидії на продаж iPhone і iPad, щоб знизити залежність від одного постачальника.

Деякі аналітики побоюються, що Apple може продовжити падіння, вказуючи, що її акції виросли на 70% за півроку після смерті засновника Стіва Джобса, і при цьому планує виплатити дивіденди і викуповувати з ринку власні акції.

Однак більшість сходяться на тому, що реальних підстав побоюватися втрати динаміки компанією немає.

Аналітик Джин Мюнстер не поспішає відмовлятися від свого гучного прогнозу про те, що акції Apple проб'ють 1000 доларів, і вона стане першою публічною компанією, що досягла капіталізації в 1 трлн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: