У розпал кризи греки накупили зброї на мільярд євро

Середа, 7 березня 2012, 19:42

У самий розпал економічної кризи уряд Греції однією рукою брав гроші у ЄС, Європейського Центробанку та Міжнародного валютного фонду на порятунок економіки, а іншою витрачав понад мільярд євро на закупівлю озброєнь.

Про це у середу повідомляє впливовий аналітичний інтернет-портал EUObserver, посилаючись на отриманий ним річний звіт Єврокомісії щодо експорту зброї, передає Deutsche Welle.

Уряд Греції традиційно пояснює великі вливання у закупівлю та модернізацію збройного арсеналу конфліктом із сусідньою Туреччиною.

Утім, як у самій Греції, так і за кордоном це пояснення часто сприймають досить критично.

Реклама:

До слова, однією, хоча й не головною, передумовою виділення другого допоміжного траншу було зменшення Грецією видатків на потреби армії та озброєнь.

На ці потреби Афіни виділяли чималі кошти.

Згідно з оприлюдненим документом, 2010 року Греція витратила понад мільярд євро на закупівлю озброєнь.

Головним постачальником була Франція. З французькими збройними концернами були укладені контракти на 876 млн євро.

Італія отримала від греків замовлень на 54 млн євро, Нідерланди на 53 мільйони, Німеччина на 35 мільйонів й Іспанія на 33 мільйони.

Великобританія, натомість, - один з найбільших у ЄС гравців в оборонній промисловості, наторгувала з Грецією 2010 року лише на 2 млн євро.

Щодо характеру озброєнь, то основна частина - 793 млн євро - пішла на закупівлю нових військових літаків французького виробництва, а також бомб та ракет.

Німеччина ж здебільшого постачала обладнання та військові транспортні засоби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: