ЄЦБ може вивести зайву ліквідність із банківської системи єврозони

Понеділок, 26 березня 2012, 15:03

У Європейського центробанку є інструменти для виведення зайвої ліквідності з банківської системи єврозони.

Про це повідомив в понеділок член керуючої ради ЄЦБ Бенуа Керея, додавши, що банк готовий діяти в разі появи ризиків цінової стабільності, пише Reuters.

Кілька політиків ЄЦБ днями заявили, що банк повинен почати підготовку до виходу з кризи після проведення двох операцій з надання ліквідності обсягом більше 1 трильйона євро фінансовій системі єврозони для боротьби із загрозою кредитної кризи.

"Ми можемо вивести зайву ліквідність, що утворилася після операцій довгострокового кредитування, як тільки керуюча рада банку вважатиме умови ліквідності надлишковими по відношенню до прогнозу цінової стабільності", - сказав Керея на семінарі Barclays Capital у Японії.

Реклама:

"Всі інструменти для масштабного виведення ліквідності вже готові або будуть готові при необхідності", - додав він.

Один з варіантів виведення надлишкової ліквідності - це дозволити комерційним банкам провести виплати по трирічним позиками раніше терміну і відрегулювати відсотки по кредитах, сказав Керея.

За його словами, Європейський ЦБ зараз більше зосереджений на тому, як відмовитися від нетрадиційної монетарної політики, ніж на те, як діяти в разі нової катастрофи.

Наступне засідання ЄЦБ відбудеться 4 квітня.

Центробанк зберіг ставку рефінансування на рекордно низькому рівні в 1% на засіданні в березні, після проведення двох операцій з надання довгострокового кредитування, яке наповнило банківську систему єврозони трирічним фінансуванням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: