ЄЦБ вважає, що найжахливіша частина кризи єврозони позаду

Четвер, 22 березня 2012, 13:15

Найгірша частина кризи єврозони закінчилася, і Європейський Центробанк (ЄЦБ) готовий прийняти відповідні заходи в разі зростання інфляційних ризиків.

Про це повідомив глава ЄЦБ Маріо Драгі, передає Reuters з посиланням на німецьку газету Bild.

"Найжахливіше позаду, але ризики ще залишилися. Ситуація стабілізується. Найважливіші дані з єврозони, такі як інфляція, як сальдо поточного платіжного балансу, а також, понад усе, бюджетні дефіцити, зараз краще, ніж наприклад в США", - сказав Драгі.

"Довіра інвесторів повертається, а ЄЦБ вже кілька тижнів не скуповував держоблігацій для підтримки єврозони", - сказав Драгі, похваливши Німеччину в якості "приклада" для всієї Європи, і нагадавши, що настав час для урядів вживати рішучих заходів для боротьби з борговою кризою регіону.

Реклама:

Драгі також зауважив, що думки про великі розбіжності в його підході до боротьби з кризою і підході голови Центробанку Німеччини Йенса Вайдманн "перебільшені".

Драгі, в той же час, сказав, що ліквідність, надана центробанком в ході двох аукціонів дешевих трирічних кредитів банкам єврозони, не представляє інфляційної загрози економіці регіону. Обсяг двох операцій ЄЦБ становив більше трильйона євро.

"Якщо прогноз з інфляції погіршиться, ми негайно вдамося до попереджувальних дій", - сказав Драгі.

Але він також додав, що "якщо враховувати зростання цін на нафту і останнє підвищення податків багатьма державами, нас чекає стабільна (інфляція) на рівні 1,5% ще довгі місяці".

Зростання цін на енергоносії позначилося на підвищенні прожиткового мінімуму в єврозоні в лютому, коли інфляція прискорилася до 2,7%.

Багато економістів занепокоєні тим, що величезний обсяг ліквідності, щедро наданий ЄЦБ банкам, може прискорити інфляцію.

Драгі спробував пом'якшити дані побоювання, повідомивши, що банки використовували велику частку фінансування ЄЦБ для покриття своїх фінансових потреб, і велика частка коштів так і не вийшла в економічну систему.

"Тому кошти як би нейтралізувалися по відношенню до інфляції, - пояснив Драгі. - Ці операції не роздули інфляцію. І ми уважно стежимо за тим, як ліквідність надходить в економічну систему".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: