Україна готує випуск єврооблігацій

П'ятниця, 10 лютого 2012, 09:51

9 лютого Мінфін опублікував план управління держборгом в I кварталі 2012 року.

Міністерство розраховує залучити на зовнішньому і внутрішньому ринках 30,9 млрд гривень, що становить 31,45% від запланованого на весь рік обсягу запозичень, пише "Коммерсант-Украина".

Основну частину суми (22,9 млрд гривень) планується залучити в березні, тоді як на січень-лютий свої шанси на борговому ринку міністерство оцінило більш тверезо.

Завдяки продажу облігацій внутрішньої держпозики у січні отримано 1,05 млрд гривень (485 млн гривень і 143,98 млн доларів), а в лютому планують залучити 6,87 млрд гривень (поки отримано тільки 423,3 млн гривень і 52,1 млн доларів).

Реклама:

Більшу частину суми запозичень I кварталу - 17,2 млрд (2,15 млрд доларів) - Мінфін розраховує залучити на зовнішніх ринках.

Зокрема, в березні будуть випущені єврооблігації на 1,5 млрд доларів.

Міністерство вже обрало синдикат лід-менеджерів.

Як і рік тому, до нього увійшли JPMorgan, Morgan Stanley і VTB Capital.

Новим учасником синдикату став "Сбєрбанк Росії".

В цілому в бюджеті заплановано залучення зовнішніх коштів на 37,53 млрд гривень (4,69 млрд доларів).

Таку політику сприйняли з розумінням в МВФ.

"У перші тижні нового року була можливість вийти на ринок позик, так як там з'явилися вільні 30-40 млрд доларів. Україна не скористалася цим шансом, але цілком імовірно, що будуть і інші. Потрібно бути готовими до того, що вони будуть короткочасними, і доведеться діяти оперативно ", - сказав глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр.

Слід зазначити, що розміщення євробондів складно пояснити необхідністю проведення виплат за попередніми позиками.

За даними Мінфіну, найближча виплата за облігаціями зовнішньої позики повинна відбутися тільки в червні (500 млн доларів), а виплачувати кредити МВФ уряд почне в серпні (190 млн доларів).

Правда, в червні уряду належить виплатити 2 млрд доларів за кредитом VTB Capital, проте раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомляв, що цей кредит буде реструктуризований.

При цьому заплановане на березень розміщення євробондів не може означати перепакетування кредиту VTB Capital, оскільки минулого тижня глава "Сбєрбанку Росії" Герман Греф заявив, що банк веде переговори з українським урядом щодо "розміщення боргових інструментів на ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: