Ахметов встановлює контроль над "Запоріжсталлю"?

Середа, 1 лютого 2012, 17:39

Металургійний комбінат "Запоріжсталь" звільнив від обов'язків голови спостережної ради Едуарда Шифріна.

Як сказано в повідомленні меткомбінату, рішення прийнято правлінням "Запоріжсталі" на підставі заяви про звільнення за власним бажанням, пише "Дело".

Поки на вакантну посаду ніхто не призначений.

На думку експерта центру "CASE-Україна" Євгена Дубогриза, звільнення Шифріна може говорити про те, що "Метінвест" скористався опціоном на викуп решти 50% акцій групи "Індустріал".

Реклама:

Раніше група "Метінвест" спільно з іншими інвесторами придбала 50%-ву частку "Індустріалу" в липні 2011 року, вартість якої становила 416 млн доларів.

"Ідуть старі акціонери, заходять нові. Це може говорити про те, що" Метінвест "реалізував опціон на викуп частки, групи" Індустріал ", - сказав Дубогриз.

Нагадаємо, група "Метінвест" вступила в гірничо-металургійний бізнес групи "Індустріал", який включає в себе в тому числі управління і володіння сторонами більше 50% акцій комбінату "Запоріжсталь".

Для реалізації поставлених цілей група "Індустріал" продає групі "Метінвест" 50% відповідних активів групи "Індустріал", а також уклала угоду про управління спільним бізнесом.

Крім того, групі "Метінвест" надано опціон з викупу решти 50% в гірничо-металургійному бізнесі групи "Індустріал".

Midland Resources Holding Limited (Гернсі, Великобританія), якою на паритетних засадах володіють Едуард Шифрін і Олександр Шнайдер, в травні 2010 року продала до 50% акцій "Запоріжсталі" через російську інвесткомпанію "Тройка Диалог".

Основні акціонери "Запоріжсталі" мали намір спільно знайти покупця на 96,7% акцій підприємства.

Інтерес до "Запоріжсталі" тоді публічно проявили чотири компанії: провідна сталеливарна компанія світу Arcelor Mittal, Posco, "Северсталь" (РФ) і "Метінвест".

Офіційно кінцевий покупець частки Midland в "Запоріжсталі" був невідомий.

Українські ЗМІ повідомляли, що Шифрін і Шнайдер продали свою частку в комбінаті, близьку до 50%, групі російських інвесторів, інтереси якої представляли "Внєшекономбанк" та ІК "Трійка Діалог", відмовившись від домовленості про її продаж компанії Luxe Ріната Ахметова.

Після цього компанія Luxe звернулася до Високого суду Лондона з приводу спору, який виник у зв'язку з придбанням часток участі в групі компаній "Запоріжсталь".

В ході судових розглядів обидві компанії уклали мирову угоду, за якою Midland виплатила компанії Luxe суму в 105 млн доларів у якості повного і остаточного врегулювання взаємних претензій сторін.

ВАТ "Запоріжсталь" - одне з найбільших в Україні металургійних підприємств.

Виробляє гарячекатаний і холоднокатаний лист завтовшки 0,5-7,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих і нержавіючих сталей.

Близько 70% продукції комбінату експортується більш ніж в 70 країн світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: