НБУ відмовився проводити стрес-тестування банків

Середа, 25 січня 2012, 13:29

Макроекономічні показники 2011 року виявилися кращими від очікуваних експертами на його старті.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, йдеться у повідомленні банка.

"Ми задоволені тим, що у 2011 році НБУ вдалося забезпечити макроекономічну стабільність. Про це свідчать темпи зростання ВВП, рівень інфляції, стабільність валютного ринку. Так за оцінками НБУ за 2011 рік реальний ВВП зріс на 5%. Отже, доволі жорстка монетарна політика банку не перешкоджає економічному зростанню", – констатував Колобов.

За його словами, банківський сектор демонструє багато позитивних тенденцій, про що свідчать темпи зростання активів та пасивів у банківській системі.

Реклама:

За 2011 рік приріст активів банківської системи становив +11%, кредитів – +9% (у тому числі в національній валюті – + 22%), регулятивний капітал – +11%, депозити населення – +13%.

"За ініціативи Нацбанку впродовж 2011 року  в Україні відбулися позитивні законодавчі зрушення. Нагадаю, що було прийнято закони щодо підвищення прозорості банків, щодо нагляду на консолідованій основі, щодо захисту прав кредиторів. Загалом на сьогодні банківська система працює стабільно та збалансовано і не потребує проведення додаткового стрес-тестування. Ми вважаємо, що це гарне підґрунтя для покращення інвестиційного клімату в державі", – упевнений Юрій Колобов.

Перший заступник голови НБУ зазначив, що перед українською банківською системою стоять такі самі виклики, як і перед банківськими системами інших країн.

Зокрема, вони пов’язані з розвитком боргової кризи в Єврозоні. Для НБУ важливо зберегти досягнуту макроекономічну стабільність, у тому числі шляхом підтримання цінової стабільності.

"Також наші дії спрямовані на продовження співпраці з МВФ за програмою "Стенд-бай", що є позитивним сигналом для закордонних інвесторів і збільшить приплив капіталу в економіку держави. Серед іншого ми працюємо в напрямі дедоларизації економіки та створення умов для спрямування капіталу в реальний сектор економіки", – зазначив Колобов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: