Податкова "захистить" українців від алкоголю і тютюну новими акцизами

Середа, 11 січня 2012, 14:25

Президент Віктор Янукович підписав закон про нові ставки акцизного податку та деякі збори, що дозволить додатково залучити до бюджету понад 1,3 млрд гривень.

Про це ідеться в офіційному висновку Державної податкової служби щодо закону № 4235-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо перегляду ставок деяких податків і зборів", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За розрахунками податківців, переважна частина (близько 1 млрд гривень) додаткових надходжень будуть зібрані у вигляді акцизу з імпортерів та виробників лікеро-горілчаних та тютюнових виробів, нафтопродуктів, зрідженого газу, а також власників окремих видів автотранспорту.

Разом із тим, введення нових ставок дозволить знизити споживання вітчизняного алкоголю і тютюну - аналітики прогнозують зменшення постачання цієї продукції на внутрішній ринок.

Реклама:

Об'єднання всіх платежів, які стягувалися із видобувачів корисних копалин, у єдиний збір - плату за користування надрами, на думку фахівців ДПСУ, дозволить спростити процедури адміністрування.

Однак значного зростання цього збору не передбачається: за підсумками 2011 року сплачено 2,64 млрд гривень, а у 2012 році ця сума збільшиться на 198,5 млн гривень, або на 6,6%.

Індексація ставок збору за використання води дасть державі додатково 98,2 млн гривень.

Менше принесе перегляд збору за спеціальне користування лісовими ресурсами - тільки 19,3 млн гривень додаткових надходжень.

В цілому, вважають експерти з податкової, введення в дію закону держскарбницю істотно не збагатить, але дозволить забезпечити відповідність розмірів ставок податків і зборів інфляційним процесам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: