Депутати підтримали закон про ринок землі

П'ятниця, 9 грудня 2011, 14:11

Верховна рада прийняла у першому читанні закон №9001-д "Про ринок земель".

За прийняття документа у п’ятницю проголосували 245 депутатських карток із 290, зареєстрованих у сесійній залі.

Документ також встановлює обмеження на продаж землі, зокрема, купувати землю сільгосппризначення зможуть виключно громадяни України.

При цьому, згідно із законопроектом, землі іншого, не сільськогосподарського призначення можуть бути придбані як громадянами України, так і громадянами іноземних держав.

Реклама:

Закон також обмежує оренду земель на території одного району і однієї області.

Одна особа, фізична або юридична, не може орендувати більше, ніж 6 тис га в одному районі і не більше, ніж 5% земель сільськогосподарського призначення в одній області.

Законопроект також вводить норму, згідно з якою одна людина може купити не більше 100 га землі.

Крім того, в законопроекті прописано, що "особа, яка орендує землю, має бути обов'язково зареєстрована за місцем розташування орендованої землі".

Також пропонується створити Державний земельний банк, основним завданням якого буде кредитування сільськогосподарських товаровиробників під заставу землі та іншого майна.

Державному земельному банку буде належати виключне право заставоутримувача земель, а також право купівлі та продажу земельних ділянок сільгосппризначення.

Також передбачене створення фонду земель сільськогосподарського призначення, як одного з фондів Державного земельного банку.

Пропонується, щоб уряд встановлював в статуті Державного земельного банку порядок формування, функціонування та розпорядження Фондом резерву сільгоспугідь Земельного банку.

У разі прийняття в цілому, закон "Про ринок земель" має набути чинності з 1 січня 2013 року.

Водночас, депутати відмовилася прийняти закон про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2013 року.

Проект змін до пунктів 14 і 15 розділу 10 "Перехідні положення Земельного кодексу України щодо термінів продажу земельних ділянок" депутата від БЮТ Володимира Яворівського отримав лише 32 голоси.

Голова Верховної ради Володимир Ливтин доручив профільному комітету підготувати розгляд цього питання на наступний пленарний тиждень.

Як відомо, термін дії мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення спливає 31 грудня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: