Українська "труба" зношена і потребує інвестицій – експерт

Четвер, 8 грудня 2011, 12:57

Україні необхідно терміново залучити інвестиції для модернізації газотранспортної системи, адже та перебуває у зношеному стані, а самостійно модернізувати ГТС Україна не може.

Про це заявив незалежний експерт з енергетики Володимир Саприкін, повідомляє ТСН.

"Багато років Україна самостійна проводила часткову реконструкцію та модернізацію ГТС. Однак, через брак коштів вдавалося головним чином лише підтримувати ГТС у робочому стані. Зараз українська ГТС характеризується високою зношеністю лінійної частини і газоперекачуючих агрегатів. Більшість ГПА не є сучасними, витрачають багато газу і мають низький ККД", - зазначив експерт.

На його думку, без серйозних інвестицій на рівні 5-6 млрд доларів Україні не вдасться суттєво покращити стан ГТС і довести її хоча б приблизно до світового рівня.

Реклама:

"Сьогодні вкрай потрібні інвестиції і тут мають бути задіяні як постачальник газу - "Газпром", так і європейські компанії і структури. ", - вважає Саприкін.

При цьому він наголосив, що якщо Росія повністю добудує газопровід "Північний потік" і реалізує проект "Південний потік", Україна втратить понад половину транзитної потужності.

Експерт додав, що без коштів інвесторів Україні складно навіть підтримувати ГТС в робочому стані, не говорячи вже про модернізацію, і що цей процес необхідно розпочинати якомога швидше.

"Модернізація не проводить ся миттєво, це процес на 5-7 років. Чим раніше ми почнемо тим раніше завершимо. Більш того, реконструкція дозволить зменшити споживання паливного газу для газоперекачуючих агрегатів. Враховуючи, що є багато питань, в тому числі, ціна на газ, з точки зору бюджету і економіки України, питання модернізації ГТС України необхідно вирішувати в комплексі і терміново", - сказав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!