Статистики контрабанди не існує – глава Митниці. Виправлено

Вівторок, 20 грудня 2011, 11:42 -

(Новина виправлена по cуті) Загальний товарообіг України за рік становитиме 140 млрд доларів, що на 40% більше порівняно з 2010 роком.

Такий прогноз озвучив голова Держмитниці Ігор Калєтнік, пише газета "Комерсант-Україна".

"Загальний товарообіг за рік становитиме 140 млрд доларів, маємо зростання на 40% порівняно з 2010 роком. Ми сьогодні оцінюємо тільки те, що виявили митники, статистики контрабанди не існує", - заявив він.

При цьому, за словами Калєтніка, Держмитниця у 2011 році понад план Мінфіну перерахувала до бюджету 10 млрд гривень, а у порівнянні з 2010 роком надходження збільшилися майже на 30 млрд гривень.

Реклама:

"І це реальний показник того, що контрабанди менше, ніж раніше", - додав він.

Відповідаючи на запитання, скільки отримає бюджет від скасування кримінальної відповідальності за контрабанду, глава Держмитниці зазначив, що "якби у 2011 році діяла декриміналізація, ми б конфіскували товари більш ніж на 1 млрд гривень", і це "реальні" цифри.

Чиновник пояснив, що сюди входять як адміністративні порушення, так і кримінальні справи.

За його словами, самої "кримінальної" контрабанди було 460 млн гривень, а до бюджету надійшло 1,8 млн гривень.

Що стосується основних потоків контрабанди в Україну, за словами Калєтніка, через західний кордон ідуть промислові товари, продукти харчування, валюта, транспортні засоби, з Молдови і Росії - цигарки, спирт, через аеропорт "Бориспіль" - ювелірні вироби.

"У нинішньому році найбільш поширені предмети правопорушення серед промислових груп товарів - обладнання (59 випадків на 133 млн гривень), серед продовольчих - тютюнові вироби (1,6 тис. випадків на 2,3 млн гривень). Популярними були також лікарські препарати і товари медичного призначення — порушено 18 справ на 63 млн гривень", - розповів голова Держмитниці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: