Підвищення вартості комунальних послуг не планувалося - Близнюк

П'ятниця, 18 листопада 2011, 18:14 -

Збільшення розміру квартплати унаслідок внесення змін до статті 6 Житлового кодексу не буде і бути не може.

Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

"Державні будівельні норми з 1 січня 2006 року встановили діючу і сьогодні остаточну формулу розрахунку загальної площі житла. Вона включає в себе обраховану відповідно до встановленого коефіцієнта площу кімнат, засклених та холодних балконів, лоджій та комор. Два із трьох коефіцієнтів діяли ще у радянські часи, а в січні 2006 було додано коефіцієнт для засклених балконів. Відтоді принцип обрахування загальної площі не змінювався", - пояснив він.

Проте, зазначив міністр, у Житловому кодексі, який, із відповідними поправками, діє ще з 1983 року, як визначення поняття загальної площі, так і формула її розрахунку були відсутні.

Реклама:

"Насправді, внесення змін до статті 6 Житлового кодексу тільки фіксує наявний стан речей та вже існуючий порядок нарахування квартплати. Розрахунок загальної площі не змінюється, відповідно, площа, на яку нараховується плата, залишається незмінною", – наголосив Близнюк.

Він поінформував, що, відповідно до ДБН та статті 6 Житлового кодексу Української РСР (чинного сьогодні), для балконів та терас встановлено коефіцієнт 0,3; для лоджій – 0,5; для засклених балконів – 0,8; для веранд, засклених лоджій та холодних комор – 1,0; для площі решти приміщень житла – 1,0.

"Що це означає на практиці найкраще видно на прикладі. Якщо площа усіх приміщень квартири становить 35 кв. м, і помешкання має один незасклений балкон площею 2 кв. м, то загальна площа (на яку й нараховується квартплата), становитиме 35х1 + 2х0,3 = 35 + 0,6 = 35,6 кв. м. Саме за такою схемою площа вираховувалася і здійснювалося нарахування квартирної плати протягом усіх попередніх років, щонайменше, з січня 2006 року", - сказав Близнюк.

"Тобто, жодного збільшення розміру квартплати не буде і бути не може. Будь-які спекуляції на цю тему є нічим іншим, як спробою свідомої дезінформації громадян та перекручуванням очевидних фактів", - наголосив він.

Як повідомлялося, 17 листопада Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР із визначення житлової та загальної площі об'єкта житлової нерухомості", яким уточнюються поняття загальної та житлової площі об'єкта житлової нерухомості, із пропозиціями президента Віктора Януковича.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: