Азербайджан і Туреччина зайнялися новим газопроводом

П'ятниця, 18 листопада 2011, 09:34

Азербайджан і Туреччина почали працювати над проектом Трансанатолійского газопроводу вартістю 5-6 мільярдів доларів.

Про це повідомила державна енергетична компанія Азербайджану в четвер.

Це ще один з безлічі запланованих трубопроводів через Туреччину.

Азербайджан отримує багато пропозицій від прихильників так званого "Південного коридору", який може допомогти диверсифікувати продажу енергоносіїв.

Реклама:

Новий проект, яким керують Баку і його турецький партнер, назву якого оголосять пізніше, матиме пропускну здатність 16-17 мільярдів кубометрів, сказав представник державна енергетична компанія Азербайджану на умовах анонімності.

Проект також може бути відкритий для інших партнерів, передає Reuters.

"Азербайджан і Туреччина почали роботу над проектом Трансанатолійского газопроводу, який протягнеться від східного кордону Анатолії до її західного кордону", - сказав президент ДНКАР Ровнаг Абдуллаєв на прес-конференції в четвер.

За його словами, це не означає закінчення проекту "Набукко", будівництво якого підтримує Євросоюз, але який, як сказав високопоставлений представник ЄС, буде "дуже дорогим" - близько 10 мільярдів євро.

Поки неясно, коли Трансанатолійскій трубопровід буде завершено.

Окремо Абдуллаєв сказав, що незабаром буде прийнято рішення про те, чи буде газ з проекту Шах-Деніз II постачатися "Набукко", або проектам Інтерконнектор Туреччина-Греція-Італія (ITGI) або Трансадріатичний трубопровід (TAP)

TAP і ITGI пропонують провести свої трубопроводи через Грецію і можуть зіткнутися з фінансовими перешкодами.

Цього тижня ДНКАР повідомила, що веде переговори британської BP і турецької Botas про організацію поставок надлишків газу ДНКАР до Європи протягом наступних шести років, що стане новим джерелом газу для європейських споживачів.

Зараз Азербайджан продає газ на внутрішньому ринку, сусідам Грузії і Туреччини, через газопровід Баку-Тбілісі-Ерзурум, і Росії. Газопровід транспортує газ з родовища Шах-Деніз в обсязі 5 мільярдів кубометрів на рік.

Азербайджан очікує, що виробництво газу зросте до 50 мільярда кубометрів на рік до 2025 року з 25,3 мільярда кубометрів, очікуваних в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: