Депутати хочуть посилити вплив президента на Фонд держмайна

Вівторок, 15 листопада 2011, 18:49

Верховна рада прийняла за основу законопроект, яким встановлюється відповідальність Фонду держмайна виключно перед президентом.

За проект закону "Про Фонд державного майна" в першому читанні проголосували 268 карток депутатів, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Відповідно до законопроеку, ФДМУ, крім Конституції, законів, актів президента та уряду, керується дорученнями президента України і прем'єр-міністра.

Як сказано у висновку головного науково-експертного управління ВР, проект таким чином містить норми, "які дозволяють зробити висновок про певний підпорядкуванні фонду президенту України".

Реклама:

Експерти управління відзначають, що фонд є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, у той час як президент є главою держави і не очолює виконавчу гілку влади.

Крім цього, експерти звертають увагу на те, що президент звільняє главу Фонду держмайна за згодою парламенту.

"Оскільки таке звільнення передбачає обов'язкову згоду парламенту, очевидно, що встановлення відповідальності фонду виключно перед главою держави не відповідає нормам Основного Закону", - сказано у висновку.

На думку експертів, встановлення відповідальності фонду виключно перед президентом України "може розглядатися як розширення законом конституційно визначених повноважень президента України і, відповідно, звуження конституційно визначених повноважень Верховної ради".

Експерти пропонують вилучити це положення із законопроекту.

Також у ВР звертають увагу на те, що Конституція не передбачає видання президентом такого виду актів, як доручення.

Таким чином, пропозиція наділити президента повноваженнями видавати доручення не узгоджується з нормою частини 2 статті 19 Конституції.

Згідно із цим положенням, органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі та в межах повноважень, передбачених Конституцією та законами України.

Як відомо, нині діяльність фонду визначається тимчасовим положенням, яке затверджене постановою ВР від 7 липня 1992 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: