Банкіри не знають, чому різко скоротились резерви Нацбанку

Четвер, 6 жовтня 2011, 09:22

Падіння резервів НБУ за один місяць з 38,2 до 35 мільярдів доларів стало несподіванкою для банкірів.

Однією з його причин вони називають зниження курсу валют і золота до долара США, в якому номіновані резерви, через що відбулася переоцінка золотовалютний кошика, передає "Комерсант-Україна".

Так, курс золота у вересні 2011 року впав на 12,6%, франка - на 11%, австралійського долара - на 8,7%, євро - на 6%, канадського долара - на 5%, фунта - на 4%.

Однак це не могло спровокувати таке різке зменшення коштів регулятора, зазначають експерти.

Реклама:

"Були погашення за внутрішніми паперами, але нічого серйозного у нерезидентів не було. Відбулося падіння курсу золота, але його в резервах не так багато, євро теж не на багато знизився", - говорить заступник голови правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.

Експерти відзначають, що у вересні 2011 року збільшилися інтервенції НБУ на міжбанку.

"В кінці серпня 2011 року попит на валюту перевищував пропозицію, тому Нацбанк повинен був покрити дефіцит своїми грошима. У вересні ситуація погіршилася, оскільки збільшився дефіцит поточного рахунку", - повідомив економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук.

Банкіри повідомляють, що в окремі дні біля кас спостерігалися черги, яких не було з 2010 року.

Ризиковим є зменшення золотовалютних резервів до рівня, що не дозволяє фінансувати імпорт в майбутні три місяці, тоді як поточний стан активів покриває дотування імпорту більше чотирьох місяців.

За прогнозами експертів, відтік резервів буде продовжуватися і в майбутньому, однак його динаміка буде залежати від попиту на валюту в конкретний місяць.

"Навряд чи ми побачимо серйозні зміни платіжного балансу. Інвестори остерігаються інвестувати в Україну і виводять інвестиції з суверенних паперів", - відзначає Ваврищук

"Зниження резервів можна було б перекрити кредитом МВФ, але до кінця 2011 року його швидше за все не буде", - резюмував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: