Росія не хоче відкривати ринок українському цукру

Понеділок, 3 жовтня 2011, 09:50
Росія не збирається відкривати ринок для українського цукру.

В прес-службі міністерства сільського господарства РФ повідомили про намір не проводити в травні-липні 2012 року сезонне зниження мінімальної ставки імпортного мита на український цукор-сирець - зараз становить 140 доларів за тонну, пише видання "Комерсант Україна".

Також російське відомство повідомило про ініціативу продовжити на 2013-2020 роки термін дії вилучення цукру з режиму вільної торгівлі з Україною.

За словами міністра сільського господарства Олени Скриннік, такі ініціативи, запропоновані Союзом цукровиробників Росії, вже через місяць будуть передані на розгляд уряду РФ.

В українському Міністерстві аграрної політики і продовольства засмучені ініціативою російських колег.

Реклама:

На думку міністра Миколи Присяжнюка, відсутність виходу на зовнішні ринки стримує потенціал вітчизняних виробників цукру.

В Росії імпортні мита для український цукор становлять 330 доларів за тонну. З весни міністерство намагалося добитися безмитної квоти в 100 тисяч тонн і навіть збільшити її з часом до 500 тисяч тонн, але переговори не увінчалися успіхом.

"Ми не розуміємо, чому нам не вдається домовитися. Росія імпортує досить багато цукру, але по відношенню до нас у них діють обмеження", - заявив Присяжнюк.

За його словами, до питання зняття обмеження на торгівлю цукром він має намір повернутися в грудні на саміті СНД.

Російська сторона пояснює своє рішення очікуванням рекордного врожаю цукрових буряків - до 36 мільйонів тонн - і виробництвом цукру в обсязі близько 5 мільйонів тонн (+41,4%), що має повністю задовольнити внутрішній попит.

Експерти вважають, що Україна могла б лобіювати лібералізацію торгівлі цукром під час обговорення умов вступу Росії до Світової організації торгівлі, куди РФ розраховує потрапити до кінця 2011 року.

Але джерело видання, близьке до переговорів, не змогло підтвердити факт обговорення на них питання імпорту цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: