Білорусь не отримає дивідендів від "Газпрому" за продаж "труби"

Вівторок, 6 вересня 2011, 18:33

Незважаючи на продаж Білоруссю своєї ГТС Росії, ціна російського газу буде формуватися за іншим принципом, ніж вона формується на території Росії.

Про це заявив Агентству газової інформації (АГІ) заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, мета така, щоб і Росія, і Білорусія до 2015 року вийшли на рівнодохідні з європейськими ціни на газ за вирахуванням вартості транспортування.

Однак ціна в Росії збільшується до цього рівня шляхом надбавки в 15% щорічно, а ціна на газ в Білорусії вже сьогодні є рівнодохідною, але буде менше з урахуванням знижки, яку отримає Білорусь завдяки вступу до Митного союзу.

Реклама:

"Для білорусів це буде дійсно інтеграційна знижка. Ми виходимо з того, що сьогодні вони купують газ по суті справи за вже оптимальною європейською ціною - Польща (вартість газу в Польщі) "мінус" митниця, "мінус" транспорт. І тут ми даємо знижку", - сказав він.

"Це означає, що ми маємо можливість повністю перенести принцип ціноутворення на Білорусь. У нас різні принципи ціноутворення. Ми прагнемо до рівнодохідності, але у нас ціна формується шляхом 15% надбавки щороку. Тобто у нас йде збільшення щороку, а у Білорусі повинна бути знижка", - зазначив Голубєв.

У 2011 році у Білорусії закінчується дія чотирирічного контракту з "Газпромом" на поставку газу. З 2008 року ціна на газ для Білорусі визначається за формулою, відповідною до формули при поставках російського газу до Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: