Голова Єврогрупи запевняє, що кризи євро немає

Неділя, 4 вересня 2011, 16:50

Єдина Європа потребує економічного управління, заснованого на суворих правилах.

Про це заявив голова Єврогрупи і люксембурзький прем'єр Жан-Клод Юнкер в інтерв'ю бельгійській газеті "Суар", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Немає кризи євро, але є криза заборгованості у невеликому числі країн-членів Євросоюзу. Не варто турбуватися про європейську валюту. Проте, боргові проблеми є життєво важливими, іноді екзистенційними", - зазначив Юнкер.

Відповідаючи на питання про заходи щодо відновлення економічної ситуації в зоні євро, намічених самітом ЄС 21 липня у зв'язку з грецьким борговими кризою, голова Єврогрупи підкреслив, що їх реалізація вимагає часу.

Реклама:

"Зона євро включає 17 урядів, парламентів, громадських думок, 60 політичних партій, і ще є Європейський парламент. Демократія вимагає часу", - сказав Юнкер.

Відкрито вказуючи на Німеччину і Францію, прем'єр-міністр Люксембургу зазначив, що хотів би, щоб "ті, хто не перестають, і для цього є причина, вимагати негайного втілення рішень 21 липня, довели реальну волю досягти цієї мети".

"У нас в Європі є франко-німецький дует. Коли він не діє, це створює величезні проблеми Європі. Коли ж він діє в манері, що дає зрозуміти, що він є єдиним і достатнім мотором Європи, це дає погані результати", - заявив голова Єврогрупи.

Разом з тим Юнкер зазначив, що ці дві країни не заслужили ту жовчну критику, яка сьогодні звучить в їх адресу.

Нове економічне управління Євросоюзу, або "економічний уряд ЄС", щоб бути ефективним, на думку глави Єврогрупи, має суворо дотримуватися Пакту економічного зростання і стабільності і "підсилювати санкції проти країн зони євро, які порушують ці правила".

"Потрібно, щоб санкції застосовувалися негайно, і ми працюємо над цим", - підкреслив Юнкер.

Економічний уряд за участю Євроради і Єврогрупи, на його думку, має засідати щомісяця. Він також підкреслив роль Європейської комісії як джерела ініціатив.

Відповідаючи на питання, чи вірить він як автор в успіх ідеї єврооблігацій, висунутої ним у грудні 2010 року, Юнкер заявив, що ця ідея "прокладає собі шлях".

"Над цим зараз працює Єврокомісія, і вона доповість свою думку. Єврооблігації є хорошим рішенням для боргового кризи в Європі. Щоб це реалізувати, знадобляться додаткові інституційні узгодження", - сказав люксембурзький прем'єр.

"Мене турбує той факт, що в Німеччині ця ідея представлена ​​в карикатурному вигляді. Коли вона висувалася, мова не йшла про те, щоб порівну розділити на всіх всі ризики і скрізь мати однаковий відсоток з облігацій "- зазначив голова Єврогрупи.

На питання, чи повинні платити за кризу багаті, Юнкер відповів, що якщо мультимільярдери прийдуть до висновку про необхідність проявити солідарність, це було б позитивним фактом.

"Але я виступаю за структурний внесок багатих. Мова не йде про прояв благодійності, але про солідарність", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!