Київські медики заробляли на хворих 300% премії

Понеділок, 19 вересня 2011, 15:39 -

Антимонопольний комітет зобов'язав Київську міську державну адміністрацію (КМДА) привести тарифи на платні послуги, що надають лікувально-профілактичні державні та комунальні заклади, відповідно до вимог закону.

Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету (АМКУ).

Як встановив комітет, відсутність належного регулювання у галузі платної медицини з призвело до необґрунтованого стягнення з громадян у місті Києві коштів за послуги, що мають надаватися безкоштовно, а також до завищення вартості медичних послуг.

По-перше, КМДА не встановлює тарифи на платні медичні послуги, хоча це передбачено постановою КМУ від 25 грудня 1996 року "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)".

Реклама:

Натомість тарифи затверджують комунальні заклади, а Головне управління цінової політики та Головне управляння охорони здоров'я лише їх погоджують, наголошує контрольне відомство.

По-друге, Головне управління цінової політики адміністрації фактично самоусунулося від перевірки цих тарифів та неправомірно зобов'язало комунальні заклади здійснювати експертизу тарифів виключно у стороннього підприємства - ТОВ "Медицина ВМ".

Статутний фонд цього товариства становить 40 тисяч гривень та складається з велосипеда, пральної машини, газової плити, електробритви, йдеться у повідомленні.

У результаті цих дій комунальні заклади протягом 2010 року та першого півріччя 2011 року понесли додаткові витрати на загальну суму 900 тисяч гривень.

У результаті до переліку платних послуг входять такі, що відповідно до нормативно-правових актів мають надаватися безкоштовно: прийоми, застосування одноразових рукавичок лікарем, послуги з накладання та зняття пов'язок, оформлення довідок та історії хвороби тощо.

Як показали результати дослідження АМКУ, кількість платних медичних послуг у комунальних закладах Києва варіюється від 100 до 1300.

За результатами проведеного аналізу калькуляції вартості послуг виявлено, що основну частину витрат складають заробітна плата, премії медичного персоналу у розмірі 100 - 300% окладу, а також прибуток у розмірі 30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: