Нобелівські лауреати не вірять у крах євро

П'ятниця, 26 серпня 2011, 17:32

Сімнадцять нобелівських лауреатів з економіки, які зібралися на острові Ліндау на півдні Німеччини, обговорили перспективи зони євро і дійшли висновку, що єдина європейська валюта не перебуває на межі зникнення.

Економісти провели напружену дискусію щодо того, чи варто урядам країн зони євро скорочувати витрати або стимулювати населення витрачати більше грошей, повідомляє портал "Дело".

Однак, найбільше суперечок розгорілося навколо того, чи розпадеться єврозона, сформована в 1999 році.

Лауреат Нобелівської премії 2011 Джозеф Стігліц заявив, що економісти сходяться на думці, що в разі розвалу зони євро більше виграє не Греція, а Німеччина.

Реклама:

Якщо Греція чи інші країни зі слабкою економікою покинуть валютний союз, їх національні валюти сильно знеціняться, а значить - виплачувати борги в євро стане дуже проблематично.

Тоді як Німеччину в разі повернення до марки чекає посилення нацвалюти, що означає, що виплачувати борги в євро стане легше.

При цьому лауреати Нобелівської премії залишили відкритим питання доцільності існування зони євро без Німеччини.

Лауреат Нобелівської премії 2004 року Едвард Прескотт заявив, що для того, щоб провести справжні реформи, потрібно пережити справжню кризу.

Експерт налаштований оптимістично щодо євро.

"Я оптиміст. Європа повинна реформуватися. Вони сядуть, узгодять та запровадять реформи. І тоді на Європу чекає успіх, і вона перевершить США", - сказав Прескотт.

Як повідомлялося, цього тижня колишній глава Федеральної резервної системи США Алан Грінспен заявив, що європейська валюта терпить крах, і це може негативно позначитися на економіці США.

Минулого тижня в Єлисейському палаці пройшли переговори Ангели Меркель і президента Франції Ніколя Саркозі із приводу можливих заходів щодо боротьби з фінансово-економічною кризою в Європі.

Політики виступили із пропозицією створити економічний уряд єврозони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!