Підприємці-"спрощенці" пішли у "тінь"

Понеділок, 18 липня 2011, 09:46

Дуже значна кількість "спрощенців" закрила свій бізнес, але на паперах вони продовжують існувати, адже Податкова створює для них усі можливі бар'єри, щоб тільки ті не закривалися.

Про це повідомляє Радіо "Свобода".

Як відомо, за даними ДПСУ, станом на 1 липня кількість приватних підприємців-"спрощенців" скоротилась на 127 тисяч, тобто на 10% порівняно з 2010 роком, і тепер їхнє число становить близько мільйона.

Директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації, Степан Дусяк запевняє, що більшість із них не закрила свій бізнес, а просто перейшла на інші види оподаткування.

Реклама:

Тим часом у Всеукраїнському об'єднанні малого та середнього бізнесу заявляють про більшу цифру тих "спрощенців", які реально закрилися: лише станом на початок року їх стало на 400 тисяч менше.

Приватні підприємці згортають свій бізнес, адже працювати за умов податкових лещат фактично не можуть, говорить приватний підприємець Дмитро з Києва.

Але на папері усі вони продовжують існувати - ось чому офіційні дані є набагато меншими.

"Звичайно, що вони не закриваються, тому що простіше носити порожні декларації, адже офіційно закрити бізнес дуже складно, і це усім відомо. А ще нині закритися неможливо - Податкова адміністрація просто не дає цього зробити", - сказав він.

"Тягнуть час, призначають перевірку, перевірка розпочинається аж через декілька місяців. І ти дуже довго і нудно чекаєш. А поки перевірка не пройшла, просто носиш "пустишки". Тому люди вирішили: щоб не ускладнювати життя собі складною процедурою закриття, одразу пишуть, що, мовляв, ніякими видами діяльності нині не займаються, і носять щокварталу порожні декларації", - пояснив підприємець.

Таких підприємців, які нині у стані "замороженого" бізнесу, багато, зазначив економічний експерт Сергій Кисельов.

"Дехто заморозив діяльність, адже чекає, що буде далі, чи буде ухвалений законопроект № 8521 щодо спрощеної системи оподаткування. Адже якщо його ухвалять, то ці цифри можуть змінитися на краще", - сказав експерт.

Як відомо, цей законопроект закону вже ухвалений у першому читанні.

Документ передбачає певну лібералізацію податків для спрощенців. Зокрема, обмеження на перерахунок юридичним особам витрат за операції зі спрощенцями скасовують.

Також спрощенці не мали б платити податок на прибуток для підприємств, податок на прибутки фізичних осіб та інше.

Але цей законопроект Верховна рада розглядатиме восени, зазначив Кисельов.

А нині "спрощенці" не можуть працювати з юридичними особами, а єдиний соціальний внесок для них зріс удвічі.

Цих витрат багато підприємців просто не можуть потягнути, говорить експерт, це і стає причиною зупинки діяльності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!